Franta se asteapta la „mesaje foarte clare” din partea Chinei catre Rusia in legatura cu razboiul din Ucraina

externe

sejourne, wang

Franta si China au incercat sa isi consolideze legaturile in ultimii ani si, in timpul unor intalniri la Paris in februarie, ministrul de externe Wang Yi i-a spus presedintelui Emmanuel Macron ca Beijingul apreciaza pozitia „independenta” a tarii sale, relateaza France24.

Dar Parisul a incercat, de asemenea, sa faca presiuni asupra Beijingului cu privire la legaturile sale stranse cu Moscova, care nu au facut decat sa se intensifice de la invazia din Ucraina.

Desi China afirma ca este o parte neutra in conflictul din Ucraina, a fost criticata pentru ca a refuzat sa condamne Moscova pentru ofensiva sa.

In schimb, Parisul a devenit unul dintre cei mai fermi sustinatori ai Kievului, Macron refuzand chiar sa excluda, in februarie, trimiterea de trupe pe teren in Ucraina.

Iar ministrul de externe Stephane Sejourne a declarat luni ca doreste ca „China sa trimita mesaje foarte clare Rusiei” in legatura cu razboiul sau din Ucraina.

„Suntem convinsi ca nu va exista o pace durabila daca nu va fi negociata cu ucrainenii”, a declarat el intr-o conferinta de presa la Beijing, vorbind alaturi de omologul sau chinez Wang.

„Nu va exista securitate pentru europeni daca nu va exista o pace in conformitate cu dreptul international”, a continuat el.

„Este o chestiune esentiala pentru noi, motiv pentru care Franta este hotarata sa mentina un dialog strans cu China”, a mai spus el.

Iar Beijingul, a spus el, ar putea juca un „rol-cheie” in asigurarea respectarii dreptului international.

Vizita lui Sejourne este a doua vizita in China a unui ministru de externe francez in mai putin de sase luni, dupa cea a predecesoarei sale, Catherine Colonna, in noiembrie.

Macron a vizitat, de asemenea, in aprilie anul trecut, fiind primit ca o vedeta rock la o universitate din sudul Chinei de sute de studenti si fani care l-au aclamat.

Ulterior, el s-a confruntat cu acuzatii de apropiere de Beijing si a starnit controverse spunand ca Europa nu ar trebui neaparat sa „urmeze” linia Statelor Unite in cazul unui conflict cu China cu privire la Taiwan.

Vizita inaltului diplomat din aceasta saptamana are loc in cadrul evenimentelor care marcheaza cea de-a 60-a aniversare a relatiilor diplomatice dintre Franta si China.

Eforturile Frantei de a imbunatati legaturile cu Beijing vin in contextul in care UE incearca sa se protejeze de o dependenta excesiva de China.

Aceasta „diminuare a riscurilor” a aparut in ultimele luni ca un pilon central al politicii economice a blocului european fata de China, devenind necesara dupa pandemia Covid-19 si invazia Rusiei in Ucraina.

Termenul contrasteaza cu abordarea mai drastica cunoscuta sub numele de „decuplare” – urmarita de unii factori de decizie politica din Statele Unite care urmaresc sa izoleze China sau sa intrerupa toate legaturile comerciale cu aceasta tara.

Insa UE vede din ce in ce mai mult China ca pe un „partener”, dar si ca pe „un concurent economic si un rival sistemic”, se arata intr-un raport al Camerei de Comert a Uniunii Europene in China, publicat luna trecuta.

Luni, la Beijing, Sejourne a declarat ca decuplarea nu este in discutie.

Dar, a spus el, este nevoie de o „reechilibrare economica” pentru a se asigura ca schimburile comerciale sunt „sanatoase si durabile”.

La randul sau, ministrul de externe Wang a declarat ca „apreciaza” respingerea de catre Sejourne a decuplajului.

„Nu este posibila decuplarea de China, iar decuplarea de China este cel mai mare risc”, a spus Wang.

„Cred ca s-a dovedit si se va dovedi in continuare ca China este o oportunitate si nu un risc pentru Europa. Ambele parti sunt parteneri si nu rivali”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: