externe

Franta se pregateste pentru a douasprezecea zi de proteste la nivel national

Sindicatele franceze le-au cerut lucratorilor sa se alature protestelor de joi la nivel national, impotriva proiectului de lege care ii va face pe francezi sa lucreze mai mult, potrivit Reuters.

Unele trenuri vor fi anulate, iar actiunile de greva pot fi asteptate si in randul muncitorilor de la rafinarie, gunoierilor si profesorilor, intr-un moment in care sondajele de opinie arata ca o mare majoritate a alegatorilor inca se opun majorarii varstei de pensionare cu doi ani la 64 de ani.

Dar actiunea si-a pierdut din avant, iar ultimele mitinguri au adunat mai putini oameni decat multimile record vazute la inceputul acestui an, care au scos milioane de protestatari in strada.

Cel mai recent val de proteste are loc cu o zi inainte de mult asteptatul verdict de vineri al Consiliului Constitutional privind legalitatea proiectului de lege.

Daca Consiliul va da unda verde, chiar si cu unele avertismente, guvernul va avea dreptul sa promulge oficial legea si va spera ca acest lucru va pune capat protestelor, care uneori au devenit violente si au adunat furie impotriva lui Macron.

Presedintele francez a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca va organiza o intalnire cu sindicatele dupa decizia Consiliului, pentru a incepe lucrul la alte propuneri.

„Tara trebuie sa avanseze, sa lucreze si sa faca fata provocarilor care ne asteapta”, a spus el in timpul unei vizite de stat in Tarile de Jos.

Nivelul opozitiei fata de schimbarile de politica ar putea avea, in orice caz, repercusiuni pe termen mai lung, o intrebare fiind daca deziluzia larg raspandita fata de politica ar putea stimula extrema-dreapta.

„Nu sunt atat de optimista in legatura cu decizia Consiliului Constitutional”, a declarat liderul de extrema dreapta Marine Le Pen pentru BFM TV. „Dar ce vreti sa fac? Sa incendiez masini? O sa le spunem francezilor: Votati Adunarea Nationala.”

Macron si guvernul sau sustin ca legea este esentiala pentru a se asigura ca sistemul generos de pensii al Frantei nu se prabuseste.

Sindicatele spun ca acest lucru se poate face prin alte mijloace, inclusiv prin impozitarea mai mare a celor bogati sau prin schimbari mai profunde in sistemul de pensii.

Rafinaria Gonfreville din nordul Frantei, condusa de TotalEnergies, a reintrat marti in functiune, a declarat compania, marcand ultima dintre cele patru rafinarii interne care a repornit dupa o greva de o luna.

Cu toate acestea, sindicatul CGT a cerut joi reintrarea in greva a tuturor rafinariilor.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

6 ore ago

Polonia va cheltui 2,3 miliarde de euro pentru un „scut estic”. Sistemul de fortificatii a inceput sa fie deja construit

Polonia va investi peste 2,5 miliarde de dolari (2,3 miliarde de euro) in incercarea de…

6 ore ago

Starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico: grava, dar „pronostic pozitiv”, spune ministrul slovac al Sanatatii

Pronosticul privind starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico dupa tentativa de asasinat „este…

6 ore ago

Robotii si inteligenta artificiala, folosite pentru a ajuta femeile sa ramana insarcinate. Este acesta viitorul fertilizarii in vitro?

In mod normal, fertilizarea in vitro (sau FIV) este o „afacere” realizata manual. Medicul realizeaza…

6 ore ago