Franta: Sindicatele aduna sustinatorii in strada inaintea deciziei Consiliului Constitutional privind pensiile. „Nu ne vom da batuti”

externe

In a 12-a zi de proteste la nivel national, grevistii francezi au perturbat colectarea gunoiului in Paris si au blocat traficul fluvial pe o parte a Rinului, in estul Frantei, potrivit Reuters.

Pe raul Rin, traficul de marfuri a fost intrerupt dupa ce muncitorii au intrerupt curentul la o ecluza a caii navigabile de langa granita cu Germania si Elvetia.

Sindicalistii au intrat joi in sediul din Paris al companiei de produse de lux LVMH, spunand ca guvernul francez ar trebui sa renunte la planurile de a-i face pe oameni sa lucreze mai mult pentru pensie si sa-i impoziteze pe bogati mai mult.

„Cautati bani pentru a finanta pensiile? Luati-i din buzunarele miliardarilor”, a spus liderul sindicatului Sud Rail, Fabien Villedieu, in timp ce sediul LVMH se umplea de fum rosu de la rachete. Protestatarii au plecat apoi pasnici.

Cu o zi inainte de pronuntarea Consiliului Constitutional privind legalitatea proiectului de lege, sindicatele au cerut o demonstratie de forta in strada.

380.000 de manifestanti au participat in intreaga tara la protestul de joi, potrivit cifrelor guvernului. Dintre acestia, 42.000 au fost la Paris.

Aceste cifre au scazut fata de 6 aprilie, cand 570.000 au manifestat in toata Franta, si 57.000 la Paris.
Joi au avut loc si ciocniri in timpul mitingurilor. La Paris, protestatarii imbracati in negru au aruncat cu obiecte in politisti care au ripostat cu gaze lacrimogene, dar acesta nu s-a apropiat de nivelul de violenta observat la unele proteste luna trecuta.

Zece membri ai fortelor de ordine au fost raniti joi, a declarat departamentul de politie.

In cazul in care Consiliul va da unda verde legii, eventual cu unele avertismente, protestatarii spun ca vor continua lupta.

Protestatarii vor ca proiectul de lege sa fie retras sau supus unui referendum.

„Inca speram ca, la un moment dat, cineva va decide sa renunte la aceasta lege, sa se aseze la o masa si sa priveasca altfel fondurile de pensii”, a declarat Francis Bourget, un lucrator postal in varsta de 52 de ani, la mitingul de la Paris.

Actiunea si-a mai pierdut din avant, iar protestele au adunat mai putini oameni in ultimele saptamani, in comparatie cu prezenta de peste un milion observata in urma cu cateva saptamani.

Dar sindicatele au ramas sfidatoare.

„Cu siguranta aceasta nu este ultima zi de greva”, a declarat Sophie Binet, noul lider al sindicatului de stanga dur CGT, la blocarea unui incinerator din afara Parisului.

Macron si guvernul sau sustin ca noua lege este necesara pentru a se asigura ca sistemul generos de pensii al Frantei nu se prabuseste.

Sindicatele spun ca acest lucru se poate face prin alte mijloace.

Macron a spus ca va organiza o intalnire cu sindicatele dupa decizia Consiliului, pentru a lucra la alte propuneri, o initiativa despre care liderii sindicali spun ca va fi de scurta durata daca nu este pregatit sa discute despre retragerea legislatiei privind pensiile.

„Dupa trei luni de mobilizare, as minti daca v-as spune ca nu este oboseala. Suntem obositi, dar o mobilizare este ca un maraton”, a spus Villedieu liderul Sud Rail. „Nu ne vom da batuti”.

Observatorii politici spun ca nemultumirea larg raspandita fata de reforma guvernului ar putea avea repercusiuni pe termen mai lung, inclusiv un posibil impuls pentru extrema dreapta.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: