externe

Fundatia printului Charles a acceptat 1 milion de lire sterline de la familia Bin Laden. Bin Laden, cel mai mare imperiu din Arabia Saudita in domeniul constructiilor

Fundatia printului Charles, mostenitorul tronului britanic, a acceptat o donatie de 1 milion de lire sterline (1,2 milioane de euro) de la familia Bin Laden, a anuntat saptamanalul Sunday Times, citat de AFP, informeaza Agerpres.

Mai multi dintre consilierii printului Charles au pledat pentru ca fundatia sa nu accepte acea donatie din partea bogatei familii a „creierului” atacurilor teroriste comise pe 11 septembrie 2001, Osama bin Laden, potrivit unor surse citate in articolul aparut in saptamanalul britanic.

Desi membrii acestei familii saudite, care l-au renegat pe Osama bin Laden, nu fac obiectul unor suspiciuni privind o potentiala infractiune, informatia publicata duminica atrage din nou atentia asupra Fundatiei Printului Charles, vizata de o ancheta pe care Politia din Regatul Unit a deschis-o in februarie.

Ancheta doreste sa afle daca donatiile facute Fundatiei Printului Charles au fost recompensate cu titluri onorifice si daca au sprijinit o cerere de naturalizare a unui om de afaceri saudit, Mahfouz Marei Mubarak bin Mahfouz.

Acordul pentru donatia de 1 milion de lire sterline, dat de „patriarhul” familiei Bin Laden, Bakr bin Laden – fratele vitreg al lui Osama – si de fratele sau Shafik, dateaza din 2013 din timpul unei intalniri la Londra intre Bakr bin Laden si printul Charles, potrivit Sunday Times.

Ian Cheshire, presedintele fundatiei, afirma ca donatia a fost acceptata in epoca de catre cei cinci administratori ai organizatiei.

Scandalul, pentru care Scotland Yard a lansat o ancheta, a fost dezvaluit anul trecut si a patat reputatia printului Charles, in varsta de 73 de ani.

Fostul sau valet-adjunct, Michael Fawcett, foarte apropiat de printul Charles, este banuit ca s-a folosit influenta pe care o avea pentru a-l ajuta pe omul de afaceri saudit Mahfouz Marei Mubarak bin Mahfouz, un donator generos pentru actiuni de caritate asociate cu monarhia britanica, sa obtina o decoratie.

Antreprenorul saudit, care neaga ca ar fi comis o infractiune, ar fi donat sume mari de bani pentru mai multe proiecte de restaurare. Michael Fawcett a demisionat in noiembrie 2021.

O ancheta a fost lansata in noiembrie de Agentia de reglementare a organizatiilor de caritate din Anglia pentru a examina daca Fundatia Mahfouz, creata de bogatul om de afaceri saudit, a incasat donatii ce erau dedicate Fundatiei Printului Charles.

„Ancheta va examina daca anumite donatii primite de Fundatia Mahfouz erau destinate organizatiei londoneze sau daca a fost utilizate in conformitate cu intentia donatorilor si daca ele trebuie inapoiate”, a explicat atunci agentia mentionata.

Fundatia Printului Charles, creata in 1986, nu este reglementata insa de aceasta agentie, dar depinde de comisia scotiana a asociatiilor de caritate.

Aceasta din urma a deschis la randul ei o ancheta, care a vizat insa mai multe sute de milioane de euro donate de un om de afaceri rus.

Grupul Bin Laden, cel mai mare imperiu din Arabia Saudita in domeniul constructiilor, infiintat de tatal lui Osama bin Laden in 1931, s-a imbogatit in timpul ultimelor decenii datorita legaturilor sale apropiate cu familia regala saudita. In prezent, grupul este pe pragul de a se prabusi din cauza datoriilor acumulate.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Bancile europene care au ramas in Rusia si-au triplat profiturile. Banca Centrala Europeana intervine si le cere sa plece pentru a evita sanctiunile SUA

Banca Centrala Europeana (BCE) indeamna bancile sa paraseasca piata rusa cat mai repede posibil, avand…

O oră ago

Sondaj comandat de PNL. Burduja anunta ca a trecut pe locul 3: „Sunt la 7% distanta de locul 1”

Candidatul PNL la Primaria Capitalei, Sebastian Burduja, a transmis pe grupurile interne ale PNL rezultatele…

3 ore ago

Mister vechi de 4.000 de ani, descifrat: Cum au fost construite piramidele din Giza. Ce arata imaginile din satelit

Se crede ca un brat al Nilului recent descoperit, ascuns sub nisipul desertului si sub…

O oră ago

Elon Musk oficializeaza trecerea de la Twitter la „X.com”. Acesta va furniza si servicii financiare

Schimbarea de identitate a Twitter este completa. Miliardarul american Elon Musk a anuntat vineri, pe…

O oră ago

Ignorand total faptul ca Rusia este stat agresor, China acuza SUA ca ar fi „direct responsabile de crearea si amplificarea crizei ucrainene”

Statele Unite sunt direct responsabile pentru crearea si dezvoltarea crizei ucrainene pana la stadiul actual,…

3 ore ago