Furia de la Bucuresti. Ce scrie presa straina despre zecile de mii de protestatari din Piata Victoriei

news

Protestul de sambata, 10 august, de la Bucuresti a fost redat in numeroase publicatii din Europa, in special din Franta si Germania. Si marile agentii de presa au transmis informatii despre manifestatia din Piata Victoriei.

Zeci de mii de oameni au participat la Bucuresti la un miting pasnic impotriva guvernului social democrat, la un an de la protestul violent la care jandarmeria a facut uz de forta – scrie Reuters, intr-un articol preluat si de alte publicatii. Protestul a fost promovat de romanii care muncesc in strainatate, furiosi pe coruptia inradacinata, administratia publica slaba si incercarile coalitiei de la putere de a slabi sistemul judiciar – explica jurnalistii, care adauga negresit si ca Romania este unul cele mai corupte state ale Uniunii Europene.

„Stim ce ati facut vara trecuta. Romanii marcheaza un an de la protestul reprimat” – este titlul din editia in limba engleza a site-ului Radio Europa Libera. Demonstratiile au loc si pe fondul indignarii publice cauzate de reactia autoritatilor la rapirea si uciderea unei fete de 15 ani, caz care a aratat deficientele profunde ale politiei, mai precizeaza articolul.

Si ziarul francez Le Figaro scrie despre miile de manifestanti care au cerut demisia guvernului. „Tinerii nu au niciun viitor aici, vrem un guvern care sa lucreze pentru noi, nu pentru propriile interese” – il citeaza pe unul dintre protestatarii alungati cu gaze lacrimogene anul trecut din piata Victoriei. Articolul mai aminteste si despre omagiul adus adolescentelor ucise – un caz care a infuriat Romania.

Despre protestele din Romania a relatat si presa germana. Deutsche Welle, televiziunea publica si Der Spiegel scriu ca la Bucuresti a fost un „protest masiv”. Din nou au iesit in strada zeci de mii de oameni care au strigat „jos guvernul”, „hotii” si au purtat pancarte pe care scria „coruptia ucide”.

Televiziunea germana observa ca coalitia de guvernare este in mod clar slabita, dupa infrangerea suferita la europarlamentare si trimiterea la inchisoare a liderului sau. Guvernul a fost discreditat si de scandalul fetelor ucise la Caracal.

Mai mult despre:


Comentarii: