Furtuna devastatoare in Grecia: Sate transformate in lac si oameni salvati de pe acoperisurile caselor

externe

Cel putin patru persoane au murit si mai mult de sase erau inca disparute joi, dupa ce furtuna Daniel a cuprins centrul Greciei, declansand alunecari de teren, distrugand drumuri si poduri si antrenand zeci de masini, transmite Reuters.

Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a amanat un discurs economic anual programat pentru acest weekend si va vizita in schimb zonele afectate de ploile torentiale care au inundat case si au distrus infrastructura, inclusiv stalpii de curent.

„Prioritatea absoluta a mecanismului de stat in acest moment este salvarea si evacuarea oamenilor din zonele afectate”, a declarat purtatorul de cuvant al guvernului, Pavlos Marinakis, intr-o conferinta de presa.

„Tara noastra se confrunta pentru a treia zi cu un fenomen diferit de oricare altul pe care l-am vazut in trecut”, a spus Marinakis, inainte de a anunta ca principalul discurs de politica economica al liderului recent reales va avea loc la mijlocul saptamanii viitoare, in loc de sambata.

Orasul-port Volos, zona muntoasa inconjuratoare Pelion si orasele Karditsa si Trikala au fost printre zonele cele mai afectate.

Precipitatiile abundente, care au venit la cateva zile dupa incendiul de doua saptamani, au transformat multe sate din zona joasa Karditsa, din campia continentala a Tesaliei, intr-un lac.

Ministrul Protectiei Civile, Vassilis Kikilias, a declarat in timpul unei conferinte de presa de joi ca sase persoane au fost date disparute in Karditsa.

Cadavrul unui barbat a fost gasit in orasul Domokos. Cadavrele a doi barbati si a unei femei au fost gasite miercuri in toata regiunea.

Televiziunea greaca a aratat case sub apa in orasul Palamas, langa Karditsa, in timp ce pe acoperisurile unora dintre ele, oamenii asteptau ajutor.

Zeci de oameni au fost prinsi de inundatii acasa, a declarat primarul din Palamas, Giorgos Sakellariou, pentru televiziunea Open. Locuitorii au cerut ajutor si provizii de hrana.

Cel putin 20 de locuitori ai satului Agia Triada, blocati de ape, au fost evacuati cu ajutorul unui elicopter.

Incepand de marti, 820 de persoane au fost evacuate in toata tara, dintre care 750 in regiunea Thessalia.

Un oficial al pompierilor a spus ca echipajele de urgenta asistate de armata si paza de coasta au folosit barci de salvare in efortul de a ajunge in satele lovite de furtuni din Karditsa, unde apa avea o adancime de 2 metri.

„Operatiunile au fost desfasurate cu mare atentie, deoarece molozul impiedica deplasarea barcilor, in timp ce, in alte cazuri, puterea apei nu ne permite sa ne apropiem”, a declarat purtatorul de cuvant al pompierilor, Vasilios Vathrakogiannis, intr-un briefing.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: