Furtuna din Oradea nu ar fi fost o tornada ci un fenomen mult mai periculos

externe

Furtuna din Oradea nu ar fi fost o tornada ci un fenomen mult mai periculos

Furtuna care a creat haos in Oradea si in alte localitati din judetul Bihor ar fi fost un fenomen meteorologic extrem, asemanator cu o tornada, dar mai periculos, deoarece se poate intinde pe zeci de kilometri si poate provoca mai multe distrugeri, potrivit Bihoreanul.

„Nu a fost o tornada. A fost un fenomen care are aceeasi putere si care se numeste, in engleza, microburst. Impactul e mai mare in cazul acestui fenomen. Viteza vantului in cazul tornadei poate ajunge pana la 300 km/h, dar distrugerile sunt doar pe unde trece palnia sa. In cazul acestui fenomen, vantul nu are o asemenea putere, dar se intinde pe zeci de kilometri. Ieri, la statia meteo din Oradea valoarea maxima a vantului a fost de 144 km/h”, a explicat un tanar specialist in meteorologie si geografie, Alex Trandafir.

Tanarul a studiat Geografie si Management la Universitatea Loughborough din Anglia, iar acum, fiind la programul de master, studiaza Stiinta si managementul schimbarilor climatice in cadrul aceleiasi institutii academice. Inca din liceu, Alex a fost pasionat de meteorologie, pe care o studiaza constant.

Potrivit site-ului oficial al Serviciului National de Meteorologie din SUA, microburst este o masa de aer care se formeaza in timpul furtunii, se raceste brusc si coboara cu viteza pe pamant.

„Pe masura ce loveste pamantul, masa de aer se raspandeste in toate directiile. Locul in care explozia loveste pentru prima data solul se confrunta cu cele mai puternice vanturi si cele mai mari daune”, se arata pe site-ul oficial.

„Masa de aer a lovit pamantul pe granita, intre Romania si Ungaria, astfel ca Oradea si localitatile de langa au suferit cel mai mult. Se poate spune si ca am avut noroc, pentru ca nu s-a format grindina”, a mai explicat Alex Trandafir.

Potrivit acestuia, este posibil ca in timpul furtunii sa se fi format si „gustnado”, un vartej scurt, de mica adancime.

Fenomenul meteo extrem a fost filmat si fotografiat de pasionatii de meteorologie. integral de un alt pasionat de meterologie din Oradea, Zoltan Boros, si publicat pe canalul sau de YouTube.

In Oradea, furtuna a provocat, in doar cateva minute, pagube insemnate. Potrivit prefectului Dumitru Tiplea, care conduce si Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, sute de cladiri si peste 200 de masini au fost avariate, iar numarul apelurilor la 112 a trecut de 1.000 pe ora. In prezent, se estimeaza ca peste 11.000 de bihoreni nu au curent.

Furtuni au fost semnalate in mai multe zone ale tarii. In judetul Alba, o femeie de 64 de ani a murit dupa ce un copac a cazut peste masina ei pe Transalpina.

In Bihor, meteorologii au emis o noua informare de vreme instabila, de tip cod galben, care este valabila pana joi la ora 2. In acest interval de timp vor fi vijelii, cu descarcari electrice, averse torentiale si grindina.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: