G7 va anunta la summitul NATO un pachet de securitate pe termen lung pentru Ucraina. Pilotii ucraineni se vor antrena pe F 16 in Romania

externe

zelenski, stoltenberg

Membrii G7 sunt asteptati sa ratifice un acord de securitate pe termen lung cu Ucraina la summitul NATO de miercuri, relateaza BBC.

Acesta va include echipamente de aparare, instruire si schimb de informatii.

Premierul britanic Rishi Sunak a declarat ca acordul va trimite un „semnal puternic” presedintelui rus Putin.

Acesta intervine dupa ce presedintele ucrainean Zelenski a criticat reticenta NATO de a oferi Kievului un termen pentru aderarea la alianta.

Sunak a declarat ca aliatii Kievului isi intensifica „aranjamentele formale pentru a proteja Ucraina pe termen lung”.

„Nu putem vedea niciodata o repetare a ceea ce s-a intamplat in Ucraina, iar aceasta declaratie reafirma angajamentul nostru de a ne asigura ca nu va fi niciodata lasata vulnerabila la tipul de brutalitate pe care Rusia i l-a aplicat”, a spus el.

El a adaugat ca sprijinirea „caii Kievului catre aderarea la NATO”, precum si „aranjamentele formale, multilaterale si bilaterale” ale membrilor NATO ar trimite un mesaj clar presedintelui rus si „ar readuce pacea in Europa”.

Premierul britanic a declarat ca Regatul Unit a jucat un rol de lider in acordul care a implicat partenerii G7, Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia si SUA.

Presedintele SUA, Joe Biden, a sugerat anterior un model pentru Ucraina similar cu acordul tarii sale cu Israelul. In cadrul acelui acord, Washingtonul s-a angajat sa ofere un ajutor militar de 3,8 miliarde de dolari pe an, timp de un deceniu.

Dar, spre deosebire de apartenenta la NATO – acesta nu include o clauza de a veni in ajutorul natiunii vizate in timpul unui atac.

Anuntul G7 vine dupa ce NATO a declarat ca Ucraina ar putea adera la alianta militara „atunci cand aliatii vor fi de acord si vor fi indeplinite conditiile” – o intarziere pe care Zelenski a numit-o „absurda”.

Kievul accepta ca nu poate adera la NATO atat timp cat se afla in razboi cu Rusia, dar doreste sa adere cat mai curand posibil dupa incheierea luptelor.

Marti, adresandu-se multimii din capitala lituaniana, Zelensky a declarat: „NATO va oferi Ucrainei securitate – Ucraina va face alianta mai puternica”.

El a prezentat un steag de lupta din orasul distrus Bahmut – locul celei mai lungi si, probabil, celei mai sangeroase batalii din timpul invaziei Rusiei in Ucraina.

Anterior, Zelenski a scris pe Twitter ca „incertitudinea este slabiciune” si a spus ca lipsa unui calendar convenit inseamna ca eventuala aderare a tarii sale ar putea deveni o moneda de schimb.

Este posibil ca NATO sa nu fi spus cand si cum ar putea Ucraina sa adere la alianta, dar diplomatii au subliniat ca au stabilit o cale clara de aderare, cu un proces scurtat semnificativ.

Acestia au declarat ca au recunoscut ca armata ucraineana este din ce in ce mai „interoperabila” si mai „integrata politic” cu fortele NATO si au promis ca vor continua sa sprijine reformele in domeniul democratiei si al sectorului de securitate din Ucraina.

Diplomatii au subliniat crearea unui nou Consiliu Nato-Ucraina, care se va reuni miercuri pentru prima data si care va da Kievului dreptul de a convoca reuniuni ale intregii aliante.

Dar decizia de a nu oferi niciun fel de termen este considerata in continuare un esec pentru Ucraina.

Unele state membre se tem ca aderarea aproape automata a Ucrainei ar putea stimula Rusia sa intensifice si sa prelungeasca razboiul. In prezent, atentia se indreapta catre garantiile de securitate pe termen lung pe care membrii NATO le vor promite Ucrainei ca alternativa la o aderare rapida. In trecut, promisiunile de securitate occidentale nu au reusit sa descurajeze doua invazii rusesti. Aliatii NATO spera ca o a treia runda va fi suficient de explicita pentru a convinge Kremlinul ca o noua agresiune ar fi prea costisitoare.

Summitul de la Vilnius a inceput la o zi dupa ce Turcia a renuntat la opozitia sa fata de aderarea Suediei la alianta militara. Turcia a petrecut luni de zile blocand candidatura Suediei, acuzand-o ca gazduieste militanti kurzi. Aceasta tara va deveni acum cel de-al 32-lea membru al aliantei, dupa ce Finlanda, care se invecineaza cu Rusia, s-a alaturat in aprilie. Ambele tari si-au anuntat intentia de a adera la NATO dupa ce Rusia a invadat Ucraina.

O serie de pachete militare pentru Ucraina au fost, de asemenea, anuntate la summitul de marti.

O coalitie formata din 11 tari va incepe in luna august antrenarea pilotilor ucraineni pentru a pilota avioane de lupta F-16 de fabricatie americana la un centru care va fi infiintat in Romania, au declarat oficialii. In luna mai, SUA au dat unda verde aliatilor sai occidentali pentru a furniza Ucrainei avioane de lupta avansate, inclusiv F-16, – o imbunatatire semnificativa fata de avioanele din epoca sovietica pe care le foloseste in prezent. Ucraina a facut in repetate randuri presiuni asupra aliatilor sai occidentali pentru a furniza avioane pentru a o ajuta in contraofensiva sa, care urmareste sa recupereze teritoriul confiscat de Rusia.

Expertii spun ca pregatirea pilotilor ucraineni pentru a pilota si opera avioanele occidentale va dura ceva timp. In plus fata de pactul de securitate al G7, Marea Britanie a anuntat ca intentioneaza sa livreze Ucrainei peste 70 de vehicule de lupta si logistice, cu scopul de a impulsiona contraofensiva.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: