Gata cu actuala CCR! Premierul Orban anunta „reanalizarea” modului de compunere si functionare a CCR dupa decizia CEDO in cazul Kovesi

politica

Premierul Ludovic Orban a declarat, marti, ca CCR s-a compromis dupa ce judecatorii CEDO au stabilit ca revocarea Laurei Codruta Kovesi de la sefia DNA a fost  abuziva. Orban spune ca speta Kovesi nu este singura decizie de acest fel a CCR si anunta ca este nevoie de reanalizarea modului in care este compusa si functioneaza instanta constitutionala.

”Avem astazi confirmarea de la nivelul Curtii Europene a Drepturilor Omului a faptului ca in Curtea Constitutionala a Romaniei deciziile luate au avut alte considerente decat cele care ar trebui sa priveasca legea fundamentala. Decizia de revocare din functie a Laurei Codruta Kovesi a fost luata de CCR pe baza unor umori si raportari subiective, dominate de influenta de la acel moment a lui Liviu Dragnea si a PSD”, spune Orban, intr-o declaratie de presa.

A existat la nivel politic un subiect tabu legat de punerea in discutie a deciziilor Curtii Constitutionale, in sensul de a nu aduce atingere credibilitatii unei institutii fundamentale in statul roman, fiind obligati la respectarea deciziilor, chiar si atunci cand le-am considerat nedrepte, mai precizeaza Orban.

”Iata ca insasi Curtea Constitutionala s-a compromis, prin propriile decizii luate care incalca Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Acest fapt afecteaza grav credibilitatea uneia dintre cele mai importante institutii ale statului roman, iar de acest lucru se fac responsabili judecatorii CCR care au hotarat ca pot decide in locul Presedintelui Romaniei. Din pacate, nu a fost singura decizie discutabila, contaminata de influenta nefasta a PSD, a lui Liviu Dragnea si a acolitilor sai care inca populeaza politica romaneasca. Reamintesc numai episodul legat de modificarea Legilor justitiei si refuzul de a sesiza si apoi de a tine cont de punctele de vedere ale Comisiei de la Venetia”, mai arata Orban.

Premierul considera imperativ ca judecatorii CCR sa reanalizeze si sa revizuiasca decizia referitoare la obligarea Presedintelui Romaniei de a emite un decret, intocmai cum considera Curtea Constitutionala, intrucat aceasta reprezinta o intruziune de neacceptat in atributiile sefului statului.

”Consider imperativ ca din partea Curtii Constitutionale sa existe o recunoastere a culpei atat in mod declarativ, cat si in mod formal. Romania are nevoie de o Curte Constitutionala credibila, nu de un numar de indivizi care se afla in permanenta complicitate cu PSD.

Astazi decizia CEDO arata clar necesitatea unei reanalizari a modului in care se compune si functioneaza Curtea Constitutionala, astfel incat sa prevenim astfel de derapaje impotriva principiilor si valorilor europene, dar si sa punem punct definitiv riscului de a mai fi condamnati prin decizii ale CCR care in mod evident excedeaza cadrul constitutional”, afirma premierul.

Orban mai spune ca, in acelasi timp, PSD se face vinovat de condamnarea Romaniei la CEDO, de punerea la colt intr-un mod complet nedrept.

”Toti aceia din PSD care au pledat cauza lui Liviu Dragnea, au militat impotriva statului de drept si a independentei justitiei, astazi trebuie sa paraseasca scena politica, intrucat acum este dincolo de orice dubiu faptul ca au prejudiciat grav imaginea Romaniei si nu au nicio legatura cu interesele cetatenilor acestei tari. Nu vreau sa se uite scenele incredibile petrecute in Parlamentul European, unde reprezentantii PSD faceau Romania de ras, atunci cand PNL milita pentru preluarea de catre Laura Codruta Kovesi a pozitiei de Procuror-sef european. PNL nu a fost doar in situatia de a sustine un candidat roman pentru o pozitie extrem de importanta la nivel european, dar in acelasi timp a trebuit sa combata si sa demonteze dezinformarile grosiere ale PSD si acolitilor sai orientate impotriva unui roman”, mai sustine premierul.

Mai mult despre: ,

Comentarii: