Gelu Voican Voiculescu, dat afara de oamenii lui Ion Iliescu din fruntea Institutului Revolutiei Romane. Cum incearca sa isi salveze functiile

politica

Tentativa disperata a Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989 (IRRD) de a se salava de la desfiintare. Ion Iliescu a demisionat de la conducerea institutului iar noua conducere l-a dat afara pe Gelu Voican Voiculescu.

Dupa demisia lui Iliescu, noul presedinte interimar al institutului eset Alexandru Mironov, un apropiat si vechi colaborator al lui Iliescu. Mironov l-a dat afara pe Gelu Voican Voiculescu din pozitia de director general al institutului, in locul acestuia fiind numit Ioan Savu.

„Colegiul National a hotarat sa propuna Presedintelui Romaniei consultari cu privire la activitatea viitoare a IRRD si realizarea de dezbateri in cadrul Comisiei Parlamentare a Revolutionarilor din Decembrie 1989 si a Secretariatului de stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989”, a anuntat Colegiul IRRD intr-un comunicat de presa.

PNL a anuntat ca va promova in Parlament o noua lege de desfiintare a IRRD dupa ce  Curtea Constitutionala a decis la finalul lunii martie ca legea de aprobare a ordonantei prin care Guvernul Orban a desfiintat Institutul Revolutiei Romane, infiintat de Ion Iliescu in anul 2004, este neconstitutionala.

Ordonanta de urgenta de desfiintare a Institutului a fost adoptata la finalul lui 2019 de Guvernul Orban, insa anul trecut a fost respinsa de PSD, care controla majoritatea in Parlament. Actul normativ a fost insa trimis la reexaminare de presedintele Iohannis, iar noua majoritate constituita din PNL, USR PLUS si UDMR a aprobat desfiintarea.

Conducerea Institutului Revolutiei este asigurata de un „Colegiu National” alcatuit din personalitati reprezentative ale revolutiei romane. Numirea membrilor Colegiului National se face de catre presedintele Romaniei.

Institutul a fost infiintat de fostul presedinte Ion Iliescu, in 14 decembrie 2004.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: