Geoana, gata sa candideze iar la Presedintie: „Acum sunt mult mai intelept. Eu am castigat pozitia de la NATO pe nume propriu, pe persoana fizica pentru ca sunt foarte bun la ceea ce fac”

politica

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoana, a ironizat duminica, intr-un interviu la Digi24, cele doua mari partide, PSD si PNL, scotand in evidenta faptul ca niciunul nu a indraznit inca sa isi anunte candidatul la Presedintia Romaniei.

Intrebat cum se raporteaza la PSD-ul condus de Marcel Ciolacu, Geaoana a raspuns: “Eu am fost presedintele acestui partid. Am muncit zi si noapte. Eu sunt un om foarte serios. Cand sunt intr-o situatie, imi fac datoria pana la capat. Eu am in continuare o afectiune puternica pentru electoratul PSD. Am foarte multi prieteni in PSD si in alte partide politice. Modul in care dansii se organizeaza sau modul in care opereaza acum in politica este problema dansilor si este problema PSD-ului si a electoratului sa decida daca ei fac o treaba buna sau nu. Eu nu ma dezic de ce am facut in viata mea. Am fost acolo, cred in valorile acelea, n-am niciun fel de problema de amintiri razbunatoare din trecut, efectiv consider ca a fost o perioada de maturizare politica a mea. Am invatat multe facand politica la nivel inalt in Romania. Am invatat si din greseli. Mi-a folosit si plecarea din politica romaneasca si daca sunt astazi aici, un lider, cred eu, mult mai solid, mult mai asezat, mult mai intelept, cred eu, este si pentru ca am avut aceasta experienta. Eu nu uit lucrurile frumoase pe care le-am facut cu cei cu care am lucrat timp de cinci ani”.

El a fost intrebat daca ar accepta sa fie candidatul sustinut de alianta PSD-PNL, in cazul in care va candida la alegerile prezidentiale.

“Nu stiu, e problema dansilor ce calcule isi fac. Vad ca anunta candidati comuni, nu stiu ce au facut, ca si la Bucuresti, candidati comuni – e problema dansilor. Eu cred ca pe romani ii intereseaza mai putin jocul politic, eu cred ei fac o greseala incercand sa dea sentimentul ca vor sa inchida jocul. Asta e sentimentul pe care eu ca cetatean il simt si nu ca sef la NATO. Eu simt ca ei parca incearca sa blocheze jocul, sa spuna suntem noi si doar noi si numai noi si fara noi nu se poate. Se poate si fara dansii. Nu pot anticipa ce se decide dupa locale, probabil ca trebuie sa se hotarasca si dansii. Niciodata in istoria post-decembrista nu am avut o situatie in care cu cinci luni inainte de prezidentiale sa nu stii candidatii marilor partide din Romania”, a raspuns Mircea Geoana.

El a mai fost intrebat daca ar accepta o discutie pe aceasta tema cu liderii aliantei, Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca.

“Nu am nicio fel de problema cu nimeni, n-am nicio fel de chestiune, dar stiu un singur lucru. Ca treaba, asa cum este organizata acum, nu mai este utila pentru tara noastra si trebuie sa facem un salt si o transformare importanta a modului in care facem politica. Cine este dispus sa participe la acest efort sanatos, necesar, obligatoriu pentru Romania, este prietenul si eventualul meu aliat. Dar doar pentru un joc politic, nu m-as interesa de jocuri politice. Nu ma intereseaza nimic altceva decat interesul tarii, oamenii mei, tara aceasta, respectul pentru Romania”, a mentionat Geoana.

Mircea Geoana a mai fost intrebat daca devansarea alegerilor prezidentiale in septembrie este legata de faptul ca l-ar putea impiedica sa candideze.

“Daca asta a fost motivul principal, vreau sa le multumesc pentru decizie. Vreau sa le multumesc si nu sunt ironic, cred ca este foarte important ca romanii sa-si aleaga presedintele, viitorul presedinte, intr-o alegere despre presedinte si nu despre orice altceva. Deci, intr-un fel, devansarea mie imi face multa, multa placere sa vad multa lume venind la vot cand este cald si frumos afara, vine mult mai multa lume la vot si acasa si in diaspora. Inca o data incurajez lumea sa se gandeasca serios si sa vina la vot in numar cat mai mare cu putinta. A inceput acum pe 1 aprilie si registrul electoral in diaspora pentru cei care vor sa voteze prin corespondenta. Fac un apel si pe aceasta cale sa se inscrie cat mai multi”, a afirmat Mircea Geoana.

El a adaugat ca daca acesta a fost motivul devansarii alegerilor atunci reprezinta o miza atat de mare pentru a fi dat peste cap calendarul electoral al Romaniei.

“Daca acesta este motivul principal, sunt magulit. Inseamna ca reprezint o miza atat de mare incat sa schimbe, sa dea peste cap calendarul electoral al Romaniei. Daca sunt si alte cauze, banuiesc ca sunt si alte cauze, este decizia dansilor si cred ca romanii simt ca este prea multa manevra politica fara sa fie explicata. De ce devansezi localele? De ce le pui odata cu europarlamentarele? De ce devansezi prezidentialele? Si inainte ai vorbit non-stop, non-stop, primul tur de prezidentiale, cu parlamentarele, tot soiul de combinatii. Pare un fel de combinagiala politica, daca exista cuvantul asta pe romaneste, care pare sa nu aiba in atentie interesul oamenilor, ci mai degraba interesele inguste ale acestor oameni”, a declarat secretarul general adjunct al NATO.

Intrebat daca ar putea candida la alegerile din septembrie, Geoana a raspuns: “Ce ma impiedica? E o tara libera. Care e limita de varsta? Cred ca am depasit-o. Practic este o decizie care imi apartine. Singurul lucru pe care trebuie sa-l evitam, si eu si secretarul general si am vorbit cu Jens despre acest lucru e sa nu plecam amandoi in acelasi timp. La el este clar ca trebuie sa plece pe 30 septembrie, sunt zece ani, prelungire dupa prelungire si eu fac cinci ani deja de cand sunt acolo, a trecut timpul foarte repede. De aceea la mine sunt doua variante, pentru ca la el este fix termenul, fie mai devreme, fie mai tarziu. La cum arata lucrurile si cu mutarea alegerilor in septembrie, evident ca in aceasta eventualitate plecarea mea va fi mai rapida decat octombrie”, a declarat Geoana.

El a mentionat ca daca nu va candida atunci va mai ramane o perioada la NATO cu noul secretar general.

“Daca nu voi decide sa revin in politica romaneasca, pentru ca sunt atat de multe oferte si optiuni pe care le am, desi sentimentul de datorie incepe un pic sa cantareasca mult mai greu, vazand ce se intampla cu tara, asta inseamna ca eventual voi sta insotindu-l pe noul secretar general in munca pe care o va incepe de la 30 septembrie dimineata. Vom avea tranzitie de putere la varful NATO si, daca eu voi pleca mai devreme sau mai tarziu, o tranzitie si la pozitia a doua din NATO unde banuiesc ca este si acolo o competitie foarte intensa. Cum e competitie pentru locul 1, e competitie mai ales pentru locul 2”, a mai afirmat Mircea Geoana.

Intrebat despre reprosurile privind faptul ca isi foloseste pozitia de la NATO ca trambulina pentru alegerile prezidentiale din Romania, Geoana a raspuns: “Sunt un om care toata viata mea mi-am facut job-ul cu profesionalism si cu competenta. Pentru asta am ajuns si la NATO. Plecasem din politica, nu vreau sa mi-aduc aminte cum am plecat din politica, mi-a facut foarte bine detoxul de la politica. Eu am castigat pozitia de la NATO pe nume propriu, pe persoana fizica pentru ca sunt foarte bun la ceea ce fac si pentru ca lumea ma aprecieaza, ca nu-ti da job-ul de pomana. Si apropo, eu sunt primul din est care ocupa un job de conducere la varful NATO. Eu cand ma duc si vorbesc cu oamenii din Romania si incerc sa-i linistesc ca sunt preocupati, din pozitia de la NATO fac campanie sau imi fac datoria de lider al NATO si de cetatean roman? Atunci cand ma duc si spun ca e nevoie sa investim in Armata romana, ca trebuie sa ne facem datoria, este o chestiune de campanie politica sau o obligatie a unui lider politic care a vazut si stie multe in aceasta cariera lunga pe care am avut-o?”.

“Vazand cum merg lucrurile si intelegand ca exista in clipa de fata o incercare transparenta acestei oligarhii politice sa-si impuna viitorul presedinte si sa-si perpetueze acest regim politic pentru inca 10 ani de zile. Vorbesc explicit de inca 10 ani de zile cu aceeasi paradigma. Eu cred ca acest lucru este inacceptabil pentru interesul Romaniei. Sunt tot mai inclinat sa ma gandesc tot mai serios”, a mai afirmat Mircea Geoana.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: