externe

Georgia: Partidul „Visul georgian” a facut un nou pas spre adoptarea legii privind desemnarea ONG-urilor drept „agenti straini”, pe model rusesc

Politia antirevolta a inceput marti seara sa evacueze protestatarii din fata cladirii parlamentului georgian din Tbilisi, in timp ce parlamentarii au aprobat, pentru o prima lectura, un proiect de lege controversat privind ONG-urile, relateaza Deutsche Welle.

Mii de protestatari s-au adunat pentru a doua zi in fata parlamentului, denuntand proiectul de lege in stil rusesc privind „agentii straini”.

Politia a folosit spray-uri cu piper impotriva multimii de protestatari, iar tunurile cu apa au fost tinute in asteptare. Ministerul de Interne a anuntat pe retelele de socializare ca 11 persoane au fost retinute.

Controversatul proiect de lege stipuleaza ca organizatiile necomerciale si mass-media care primesc 20% sau mai mult din finantare de peste hotare ar trebui sa se inregistreze ca „urmarind interesele unei puteri straine”.

In parlament, controversatul proiect de lege a primit 78 de voturi in favoarea continuarii dezbaterii, cu doar 25 de voturi impotriva. Partidul de guvernamant Visul georgian detine o majoritate covarsitoare in legislativ si il poate adopta fara sprijinul opozitiei.

Mii de persoane s-au adunat in fata parlamentului, strigand: „Nu legii rusesti”. „Georgienii nu vor accepta niciodata aceasta lege rusa”, a declarat unul dintre demonstranti, studentul Kote Tatisvili, citat de agentia franceza de stiri AFP.

Ministerul georgian de Interne a cerut protestatarilor din jurul Parlamentului sa respecte ordinele de securitate si „sa se abtina de la actiuni violente”, precizand ca unul dintre angajatii sai a fost ranit.

Ministerul a avertizat ca „daca participantii la miting isi continua actiunile ilegale, Ministerul Afacerilor Interne va administra masuri speciale definite de lege”.

Luni, politia a retinut 14 persoane de la un alt protest, la care, de asemenea, mii de persoane si-au unit fortele impotriva controversatului proiect de lege.

Vorbind de la protestul de marti, reporterul DW Maria Katamazde a declarat ca cei care critica proiectul de lege se tem ca, daca acesta va trece, „le va fi imposibil sa fie intr-o zi membri ai UE”.

Uniunea Europeana, care a acordat Georgiei statutul de candidat in decembrie, a declarat ca proiectul de lege este „incompatibil” cu valorile blocului.

Marti, presedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat ca legea este incompatibila cu „aspiratiile Georgiei la UE si cu traiectoria sa de aderare”. El a avertizat, de asemenea, ca promulgarea proiectului de lege „ar indeparta Georgia si mai mult de UE, nu ar apropia-o”.

Alte state occidentale au criticat, de asemenea, proiectul de lege.

Presedintele pro-UE al Georgiei, Salome Zourabichvili, a promis ca se va opune prin veto proiectului de lege daca acesta va fi adoptat de parlament.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Decizie stupefianta a Tribunalului Vaslui: mai multe inregistrari DNA din dosarul lui Buzatu au fost anulate. Chiar si inregistrarile cu denuntatorul Farmazon

Tribunalul Vaslui a decis, luni, ca mai multe inregistrari cu discutiile dintre baronul PSD Dumitru…

9 ore ago

Paris: Gerard Depardieu a fost interogat la sediul politiei pentru acuzatii de agresiune sexuala

Gerard Depardieu a fost retinut, luni, pentru interogatoriu, de politia franceza, cu privire la noi…

10 ore ago

Crucea Rosie decide sa nu suspende filiala rusa, in ciuda presupuselor legaturi cu masina de razboi de la Kremlin

Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie (IFRC) a decis sa nu…

10 ore ago

Experiment esuat in Columbia Britanica: dezincriminarea posesiei de droguri oprita, deoarece produce „frustrare” si „dezordine”

Columbia Britanica a oprit, brusc, dezincriminarea detinerii anumitor droguri ilicite, invocand frustrarea si „dezordinea” crescanda…

10 ore ago