politica

Veste proasta pentru coalitia de guvernare: interesul romanilor pentru europarlamentare, mai crescut fata de precedentele alegeri

Aproape sase din zece cetateni ai Uniunii Europene sunt interesati de votul privind alegerea viitoarei compenente a Parlamentului European, in crestere de la 49% inainte de alegerile din 2019.

Acestea sunt rezultatele unui sondaj Eurobarometru realizat la comanda Parlamentului European, care arata o crestere pana la 60% a interesului in intreaga UE pentru alegerile europene. Romania este in media europeana, exact 60% dintre respondenti spunand ca sunt interesati. Vestea nu este tocmai buna pentru coalitia de guvernare PSD-PNL, avand in vedere ca la o participare mai mare la vot, procentele partidelor aflate la guvernare scad proportional – asa s-a intamplat la ultimele alegeri parlamentare si locale.

Majoritatea cetatenilor din cele 27 de state membre ale blocului, in procent de 81%, intervievati in februarie si martie, au declarat ca actualul context international marcat de conflicte armate din Ucraina si Orientul Mijlociu fac votul si mai important.

„Europenii sunt constienti ca miza este mare”, a spus presedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, intr-un mesaj video citat de Reuters.

Singura tara care nu a manifestat o crestere a interesului a fost Franta. Doar 27% dintre respondentii de acolo au spus ca au o imagine pozitiva despre Parlamentul European, cel mai mic scor inregistrat in vreo tara – ceea ce ar putea fi un avantaj pentru partidele de dreapta, pe fondul dezinteresului general.

UE desfasoara periodic sondaje Eurobarometru pentru a urmari opinia publica din intreaga Uniune Europeana, dar nu sondajeaza sprijinul pentru partidele politice. Alte sondaje recente sugereaza ca partidele eurosceptice si nationaliste, in mare parte din extrema dreapta, vor obtine castiguri in alegerile de la inceputul lunii iunie.

In sondajul Eurobarometru, 33% dintre respondenti au ales saracia drept principala problema a campaniei, in timp ce 32% au ales sanatatea publica. Urmeaza economia si crearea de locuri de munca, alaturi de aparare si securitate – ambele selectate de 31% dintre respondenti.

Abordarea schimbarilor climatice a scazut de la locul trei in sondajul de la sfarsitul anului 2023 pe locul cinci. A fost selectat de 27% dintre respondenti.

Aproximativ 71% dintre europeni au declarat ca ar putea vota, in crestere fata de 61% in primavara lui 2019.

Pentru cetatenii romani, UE ar trebui sa se concentreze pe aparare si securitate (33%), pe securitatea alimentara/agricultura (31%) si pe competitivitate, economie si industrie (29%) pentru a isi intari pozitia in plan global.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Decizie stupefianta a Tribunalului Vaslui: mai multe inregistrari DNA din dosarul lui Buzatu au fost anulate. Chiar si inregistrarile cu denuntatorul Farmazon

Tribunalul Vaslui a decis, luni, ca mai multe inregistrari cu discutiile dintre baronul PSD Dumitru…

8 ore ago

Paris: Gerard Depardieu a fost interogat la sediul politiei pentru acuzatii de agresiune sexuala

Gerard Depardieu a fost retinut, luni, pentru interogatoriu, de politia franceza, cu privire la noi…

9 ore ago

Crucea Rosie decide sa nu suspende filiala rusa, in ciuda presupuselor legaturi cu masina de razboi de la Kremlin

Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie (IFRC) a decis sa nu…

9 ore ago

Experiment esuat in Columbia Britanica: dezincriminarea posesiei de droguri oprita, deoarece produce „frustrare” si „dezordine”

Columbia Britanica a oprit, brusc, dezincriminarea detinerii anumitor droguri ilicite, invocand frustrarea si „dezordinea” crescanda…

9 ore ago