Germania a cerut „cu fermitate” presedintelui Serbiei sa se alature sanctiunilor impotriva Rusiei. Reactia acra a lui Vucic

externe

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut cu fermitate Serbiei sa se alature sanctiunilor impotriva Rusiei din cauza invadarii Ucrainei, a declarat vineri presedintele sarb Aleksandar Vucic, relateaza AFP, citata de Agerpres.

„Cancelarul Scholz a cerut intr-un mod foarte hotarat, clar si ferm Serbiei sa se alature sanctiunilor impotriva Rusiei”, a declarat Vucic in cadrul unei conferinte de presa comune la finalul intrevederii cu Scholz, care a efectuat prima sa vizita in Balcanii occidentali.

Presedintele sarb a evocat „situatia specifica” a Serbiei in aceasta chestiune, din cauza inainte de toate a problemei Kosovo, fosta provincie sarba care si-a proclamat independenta in 2008 si pe care Belgradul, cu sustinerea Rusiei la ONU, nu o recunoaste.

Aleksandar Vucic a subliniat, de asemenea, legaturile economice, in special in domeniul energetic, si relatiile traditionale foarte apropiate cu Rusia.

„Noi ne asteptam ca aceste sanctiuni sa fie sustinute de toate tarile candidate la aderarea la UE”, a afirmat, la randul sau, Olaf Scholz.

„Este important sa depunem eforturi ca un numar tot mai mare de tari sa se alature sanctiunilor, pentru ca ele sunt instrumentul, impreuna cu livrarile de arme, care va ajuta Ucraina sa-si determine viitorul”, a declarat Olaf Scholz.

Serbia ramane singura tara europeana care nu a impus sanctiuni Rusiei.

In chestiunea Kosovo, presedintele sarb a dat asigurari ca, pentru prima data, „am auzit astazi ca o recunoastere reciproca” este conditia unei aderari la UE.

„Pana in prezent am auzit vorbindu-se de o normalizare generala a relatiilor” intre Belgrad si Pristina, a spus el, adaugand ca Serbia „nu reactioneaza la presiune in modul in care cineva ne ameninta si noi trebuie apoi sa facem ceva”.

„Este de neconceput ca doua tari care nu se recunosc reciproc sa devina membre ale UE”, a declarat Olaf Scholz la Pristina, prima etapa a turneului sau in regiune.

„Ceea ce este necesar acum este sa ramanem dedicati procesului de dialog si sa obtinem progrese”, a declarat la Belgrad Olaf Scholz.

Cancelarul german se va deplasa de asemenea la Salonic, iar sambata in Macedonia de Nord si Bulgaria.

Mai mult despre: ,

Comentarii: