externe

Germania anunta ca va relua finantarea agentiei ONU pentru refugiatii palestinieni

Germania a declarat miercuri ca intentioneaza sa reia cooperarea cu Agentia ONU pentru refugiatii palestinieni (UNRWA), indicand o reluare a finantarii care a fost inghetata dupa ce Israelul a acuzat 12 angajati ai UNRWA de participare la atacul condus de Hamas din 7 octombrie, transmite Reuters.

Acuzatiile au determinat 16 state donatoare, inclusiv Statele Unite, sa inghete fonduri de aproximativ 450 de milioane de dolari, o lovitura pentru operatiunile UNRWA care se confrunta cu o criza umanitara declansata de atacul Israelului asupra Fasiei Gaza.

Miscarea Germaniei, al doilea cel mai mare donator al UNRWA, vine in urma publicarii, luni, a unei analize a procedurilor UNRWA pentru asigurarea aderarii la principiile umanitare ale neutralitatii condusa de fostul ministru francez de externe Catherine Colonna.

Intr-o declaratie, Ministerul german de Externe si cel al Dezvoltarii au cerut UNRWA sa implementeze rapid recomandarile raportului, inclusiv consolidarea functiei de audit intern si imbunatatirea supravegherii externe a managementului proiectelor.

„In sprijinul acestor reforme, guvernul german isi va continua in curand cooperarea cu UNRWA in Gaza, asa cum au facut deja, printre altele, Australia, Canada, Suedia si Japonia. Germania se va coordona indeaproape cu cei mai apropiati parteneri internationali ai sai cu privire la plata unor fonduri suplimentare. Nevoile de finantare pe termen scurt ale UNRWA in Gaza sunt acoperite in prezent de fondurile existente”, se arata in declaratie.

UNRWA are 32.000 de angajati in teritoriile palestiniene si in tarile din apropiere, inclusiv 13.000 in Fasia Gaza, unde este de departe cea mai mare agentie de ajutor, gestionand scoli si servicii sociale pentru refugiati, care alcatuiesc majoritatea locuitorilor din Gaza.

Directorul de comunicare al UNRWA, Juliette Touma, a salutat decizia Germaniei ca fiind pozitiva si oportuna.

Analiza condusa de Colonna a aratat ca Israelul nu a furnizat inca dovezi pentru a-si sustine acuzatiile, facute pe baza unei liste cu personalul UNRWA care i-a fost transmisa in martie, ca un numar semnificativ de membri ai personalului UNRWA faceau parte din Hamas.

Analiza a constatat ca UNRWA a avut „o abordare mai specifica” a neutralitatii decat alte grupuri similare ale ONU sau ONG-uri, desi „problemele legate de neutralitate persista”, cum ar fi personalul care isi exprima public opiniile politice.

Organizatia Natiunilor Unite investigheaza acuzatiile impotriva celor 12 angajati intr-o ancheta separata a biroului sau de supraveghere. Dupa ce acuzatiile au aparut la sfarsitul lunii ianuarie, UNRWA a declarat ca a concediat 10 dintre acuzati si ca ceilalti doi erau decedati.

Israelul si-a intensificat acuzatiile impotriva UNRWA in martie, spunand ca peste 450 de angajati UNRWA erau agenti militari in grupuri teroriste din Gaza.

Acceptand recomandarile anchetei conduse de Colonna, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut tuturor tarilor sa sprijine activ UNRWA, deoarece este „un colac de salvare pentru refugiatii palestinieni din regiune”.

Seful UNRWA, Philippe Lazzarini, a declarat marti ca agentia are in prezent fonduri suficiente pentru a plati operatiunile pana in iunie.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Mii de protestatari la un nou miting impotriva lui Viktor Orban. Peter Magyar, prima amenintare serioasa la adresa premierului Ungariei

Mii de maghiari au protestat impotriva premierului nationalist Viktor Orban, duminica, in cadrul unui miting…

4 ore ago

Televiziunea Al Jazeera, inchisa in Israel. Conducerea postului va apela la ajutorul organizatiilor si instantelor internationale

Furnizorii israelieni de televiziune prin satelit si cablu au suspendat televiziunea din Qatar, Al Jazeera.…

11 ore ago

Noile „linii rosii” ale NATO. Occidentul va trimite trupe in Ucraina daca Rusia ataca si Republica Moldova

NATO a stabilit cel putin doua "linii rosii" care ar putea duce la o interventie…

11 ore ago

Karl Nehammer vrea teste ADN pentru imigrantii care incearca sa-si reunifice familiile in Austria. Opozitia considera masura drept electorala si populista

Cancelarul austriac Karl Nehammer vrea efectuarea de teste ADN in cazul rudelor persoanelor care beneficiaza…

8 ore ago