Germania intareste legaturile economice cu Japonia pentru a reduce dependenta de China

externe

Germania si Japonia au convenit sambata sa consolideze cooperarea in materie de securitate economica, in urma tensiunilor legate de lanturile de aprovizionare globale si de impactul economic al razboiului din Ucraina, scrie Politico.

In cadrul primelor consultari guvernamentale la nivel inalt desfasurate intre cele doua tari, cancelarul german Olaf Scholz a contactat Tokyo pentru a incerca sa reduca dependenta Germaniei de China in ceea ce priveste importurile de materii prime.

„Provocarile actuale ale timpului nostru arata clar: este important sa extindem cooperarea cu partenerii apropiati si sa dobandim noi parteneri. Vrem sa reducem dependentele si sa crestem rezilienta economiilor noastre.”, a declarat cancelarul german intr-un tweet.
Scholz si premierul japonez Fumio Kishida au declarat ca sunt de parere ca acordul va permite ambelor tari sa diversifice lanturile valorice pentru a putea reduce riscurile economice.

Intr-o declaratie comuna, cele doua tari au declarat ca vor lucra la stabilirea „unui cadru legal pentru activitatile bilaterale de cooperare in domeniul apararii si securitatii”, inclusiv modalitati de a proteja infrastructurile critice, rutele comerciale si de a asigura aprovizionarea viitoare cu energie durabila.

Decizia Germaniei de a acorda prioritate consultarilor cu Japonia a venit dupa ce tara asiatica a prezentat anul trecut un proiect de lege privind securitatea economica, menit sa asigure adoptarea de tehnologii si sa consolideze lanturile de aprovizionare critice.

Japonia este al doilea partener comercial al Germaniei in Asia, dupa China, cu un volum comercial bilateral de 45,7 miliarde de euro, bazat in principal pe importul si exportul de masini, vehicule, produse electronice si chimice.

De asemenea, cei doi lideri au avut un schimb de opinii cu privire la situatia din Ucraina, la cooperarea in regiunea Indo-Pacific si la reuniunea G7 de la Hiroshima programata pentru luna mai.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: