Germania: Jurnalele false ale lui Hitler, care au facut furori acum 40 de ani, vor fi accesibile publicului

life

Jurnalele contrafacute ale lui Adolf Hitler, care au starnit indignare cand au fost publicate ca autentice in urma cu 40 de ani, urmeaza sa fie oferite arhivelor nationale din Germania, si vor fi disponibile pentru publicul larg, potrivit The Guardian.

Jurnalele contrafacute au fost publicate de revista germana Stern si vandute in intreaga lume, inclusiv pentru a fi publicate in episoade in Sunday Times.

Acestea vor fi predate statului pentru conservare, a precizat editura Bertelsmann care le detine.

In 1983, revista, publicata de Gruner + Jahr, cu sediul in Hamburg, a facut furori la nivel mondial dupa ce a lansat fragmente din cele 60 de volume ale jurnalelor, in ciuda unor temeri privind autenticitatea lor.

Ulterior, in urma analizei criminalistice a subiectului, precum si a cernelii si a hartiei pe care au fost scrise, s-a constatat ca jurnalele au fost falsificate. Acest lucru a declansat o recunoastere umilitoare a lui Stern, la o saptamana dupa publicare, ca a fost pacalit de vanzator sa le cumpere pentru 9,3 milioane de marci germane.

Rupert Murdoch, in calitate de proprietar al Sunday Times, a fost implicat personal in razboiul international starnit de licitatii pentru a-si asigura drepturile, zburand la Zurich pentru a incheia intelegerea. Ulterior, el a declarat ca „A fost o greseala masiva pe care am facut-o si va trebui sa traiesc cu ea pentru tot restul vietii”.

Michael Hollmann, presedintele arhivelor federale ale Germaniei, a descris jurnalele drept „o incercare nerusinata de a conferi crimelor brutale ale national-socialismului un aspect uman, care a lovit o coarda sensibila in societatea anilor 1980”.

Jurnalele vor fi expuse permanent in orasul Koblenz, din vestul Germaniei, si vor fi disponibile cadrelor universitare si publicului larg in conformitate cu legea.

Printre „revelatiile” din jurnale s-au numarat descrieri ale halitozei si flatulentei liderului nazist, precum si remarci a despre cateii iubitei sale, Eva Braun. Acestea au inclus, de asemenea, expresii de exasperare fata de „englezi” si apoi fata de prim-ministrul Winston Churchill, precum si referinte care indica aparenta lipsa de cunostinte a lui Hitler cu privire la persecutia evreilor si laudele lui la adresa dictatorului sovietic Joseph Stalin pentru ca a epurat corpul de ofiteri.

Jurnalele au fost realizate de Konrad Kujau, un infractor marunt care a inceput ca falsificator de tichete de masa. El a continuat sa aiba o cariera de succes ca falsificator de suveniruri naziste, inclusiv picturi despre care spunea ca au fost create de Hitler.

Kujau a scris jurnalele intre 1981 si 1983, vanzandu-le jurnalistului vest-german Gerd Heidemann, care era cunoscut pentru obsesia sa pentru artefactele naziste. Ambii barbati au fost trimisi in spatele gratiilor pentru rolul lor in frauda, iar o serie de redactori de ziare si-au pierdut locurile de munca din cauza scandalului.

Reputatia istoricului englez Hugh Trevor-Roper, care s-a specializat in istoria nazista si a fost director independent al Times, a fost afectata dupa ce a declarat ca lucrarile sunt autentice. In aprilie 1983, el a scris in Times ca este de parere ca relatarile unor evenimente istorice ar putea chiar sa fie revizuite dupa jurnale. Dar la conferinta de presa pentru a le face publicitate, Trevor-Roper a spus ca nu mai este convins ca sunt autentice. Si alti istorici isi exprimasera indoielile cu privire la jurnale.

Unul dintre motivele pentru care jurnalele au fost considerate autentice a fost faptul ca erau atat de extinse. Trevor-Roper a spus mai tarziu: „Cine, m-am intrebat, ar falsifica saizeci de volume cand ar fi fost suficiente?”

Cand mai tarziu a revenit asupra declaratiilor, un editorial din The Guardian l-a laudat pentru ca a dat dovada de „curaj moral” recunoscand greseala.

Printre primii care s-au indoit de autenticitatea jurnalelor s-a numarat negationistul Holocaustului, David Irving, care s-a intrebat cum a reusit Hitler sa-si scrie jurnalul dupa ce a fost ranit la brat in complotul din 20 iulie 1944. Altcineva a spus ca Hitler, care suferise de paralizie si ca urmare scria cu creionul, a scris jurnalele cu cerneala.

Institutul Leibniz de Istorie Contemporana in limba germana a primit sarcina de a examina documentele. Editura Bertelsmann a spus ca spera sa obtina „cea mai obiectiva imagine” a acestora. Vrea in special sa inteleaga cum au fost luate atat de in serios incat au ajuns sa fie publicate in Stern, principala revista de actualitate la acea vreme.

O parte a investigatiei va include analizarea fondatorului Stern, Henri Nannen, care a lansat revista in 1948 si a fost unul dintre a redactorii sefi pana in 1983. Anul trecut, s-a aruncat o lumina noua asupra rolului pe care l-a jucat in epoca nazista, fiind mai implicat decat se credea anterior. Un documentar de investigatie al radiodifuzorului german NDR a evidentiat rolul lui Nannen, care a murit in 1996, in distribuirea pliantelor antisemite in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Ca urmare a investigatiei, renumitul premiu Nannen pentru jurnalism al Germaniei a fost redenumit anul trecut premiul Stern. Urmeaza sa fie acordat saptamana aceasta sub noul sau nume pentru a doua oara.

Scrisul de mana al lui Kujau, in scrierea gotica veche, semana cu cel al lui Hitler, dar el a fost tradat de mai multe greseli istorice si de metode grosolane, cum ar fi folosirea ceaiului pentru a face documentele sa para imbatranite si, cel putin o data, utilizarea unei limbi engleze slabe.

Kujau si-a inceput proiectul in anii 1970, inspirat de faptul ca a reusit sa obtina preturi mari pentru alte articole naziste falsificate, inclusiv scrisori si poezii. Ii convinsese pe cumparatori ca articolele fusesera in posesia unor lideri nazisti. Kujau si-a exprimat surprinderea fata de credulitatea cumparatorilor sai, inclusiv a jurnalistului Heidemann, si s-a gandit ca sunt disperati sa creada ca articolele sunt reale.

Pedeapsa cu inchisoare a lui Heidemann a fost legata de faptul ca acesta a furat o suma mare din taxe, pe care a bagat-o in buzunar.

Luna trecuta, jurnalele falsificate au fost publicate integral de editorul german Marz si postate online de postul NDR.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: