externe

Germania va suspenda „limita de indatorare” a guvernului si va prezenta un buget revizuit pentru 2023

Guvernul german intentioneaza sa elaboreze un buget suplimentar pentru 2023, dupa ce o decizie a Curtii Constitutionale a dat peste cap planurile de cheltuieli, a declarat joi, la Berlin, ministrul de finante Christian Lindner, relateaza Deutsche Welle.

Decizia de a suspenda asa-numita limita de indatorare va permite guvernului sa creasca semnificativ noile imprumuturi in acest an. Lindner intentioneaza sa prezinte un buget suplimentar pentru anul in curs saptamana viitoare, miercuri, dupa ce se va consulta cu cancelarul Olaf Scholz si cu vicecancelarul Robert Habeck, care este si ministrul german al economiei.

„Exista acum o noua claritate juridica cu privire la modul in care trebuie sa ne ocupam de activele speciale si de imprumuturile de urgenta”, a declarat Lindner. „Vom pune acum cheltuielile, in special pentru plafonarea preturilor la electricitate si gaze, pe o baza constitutionala sigura”, a mai spus el.

Bugetul pentru 2024 va fi discutat doar dupa ce va exista o „situatie sigura din punct de vedere constitutional” pentru 2023, a adaugat Lindner.

Gaura de 60 de miliarde de euro in buget

Decizia lui Lindner vine in urma unei decizii a Curtii Constitutionale, care a declarat ca o masura de redirectionare a 60 de miliarde de euro din imprumuturile neutilizate din perioada pandemiei catre un fond pentru masuri climatice este neconstitutionala.

Decizia instantei are implicatii nu numai pentru investitiile planificate in domeniul climei, ci si pentru finantarea plafonarii preturilor la energie, care este menita sa reduca costurile ridicate ale energiei electrice si ale gazului.

Guvernul doreste sa utilizeze o scutire de la limita de indatorare in acest an, din cauza hotararii privind bugetul a Curtii Consitutionale cu sediul la Karlsruhe.

Ce este „limita de indatorare” germana?

Limita de indatorare este prevazuta in Constitutia germana si limiteaza imprumuturile nete structurale ale guvernului federal la 0,35% din produsul intern brut. Ea a fost adoptata pentru prima data in 2009, dupa prabusirea financiara.

Limita a fost suspendata din 2020 pana in 2022 in timpul pandemiei si al crizei energetice, dar urma sa revina in vigoare anul acesta.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

6 ore ago

Polonia va cheltui 2,3 miliarde de euro pentru un „scut estic”. Sistemul de fortificatii a inceput sa fie deja construit

Polonia va investi peste 2,5 miliarde de dolari (2,3 miliarde de euro) in incercarea de…

6 ore ago

Starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico: grava, dar „pronostic pozitiv”, spune ministrul slovac al Sanatatii

Pronosticul privind starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico dupa tentativa de asasinat „este…

6 ore ago

Robotii si inteligenta artificiala, folosite pentru a ajuta femeile sa ramana insarcinate. Este acesta viitorul fertilizarii in vitro?

In mod normal, fertilizarea in vitro (sau FIV) este o „afacere” realizata manual. Medicul realizeaza…

6 ore ago