„Sunt gigantice!” Descoperire extraordinara despre misterioasele STATUI de pe Insula Pastelui

news

Oamenii de stiinta au descoperit ca misterioasele statui de pe Insula Pastelui ascund mai mult sub pamant. Pana acum erau vizibile doar celebrele capete.

Insula Pastelui, una dintre cele mai izolate insule locuite din lume, se afla la peste 3000 de kilometri departare de Chile. Statuile, denumite Moai, au fost realizate de bastinasii numiti Rapu Nai undeva intre anii 1250 si 1500 d. Hr.

Figurile gigantice din piatra de pe Insula Pastelui au atras numerosi turisti si cercetatori in mijlocul pustietatii pacifice timp de secole. Dar arheologii au descoperit ca statuile nu au, de fapt, numai capete, ci si corpuri imense ingropate in pamant.

Conducatoarea echipei care s-a ocupat de sapaturi, Jo Anne van Tilburg, a declarat ca „sapaturile au descoperit busturile unor statui inalte de 7 metri”. „Sute, poate mii, de vizitatori pe insula au fost uimiti sa vada ca, intr-adevar, statuile de pe Insula Pastelui au corpuri! Totusi, mai important e ca am descoperit multe lucruri despre tehnicile Rapa Nui de inginerie antica”.

Echipa de cercetatori a constatat ca pamantul care a ingropat statuile a fost adus de ploaie de amonte, deci statuile nu au fost ingropate intentionat. Statuile stau pe un pavaj de piatra, deci nu s-a dorit sa fie sprijinite de pamant. In roca de baza au fost cioplite gauri care sa sprijine trunchiuri de copaci in pozitie verticala. Statuile au fost sculptate folosind franghii, pietre, bulumaci si unelte din piatra.

statui1 statui2 statui3

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre:


Comentarii: