Google a aruncat internetul intr-o „spirala a declinului”, sustine co-fondatorul DeepMind

externe

mustafa suleyman, ia

Google a aruncat internetul intr-o „spirala a declinului”, a afirmat cofondatorul laboratorului de inteligenta artificiala (AI) al motorului de cautare, relateaza The Telegraph.

Mustafa Suleyman, antreprenorul britanic care a cofondat DeepMind, a declarat: „Modelul de afaceri pe care l-a avut Google a distrus internetul”. El a spus ca rezultatele cautarilor au devenit pline de „clickbait” pentru a tine oamenii „dependenti si absorbiti pe pagina cat mai mult timp posibil”.

Suleyman a sustinut ca informatiile online sunt „ingropate la baza unei cantitati mari de senzational si de prostii”, astfel incat site-urile web sa poata „vinde mai multe reclame”.

Suleyman a fost una dintre cele trei persoane care au infiintat la Londra, in 2010, laboratorul de pionierat in domeniul inteligentei artificiale DeepMind. Compania a fost cumparata de Google pentru 400 de milioane de lire sterline si a devenit piatra de temelie a operatiunilor de inteligenta artificiala ale gigantului de cautare.

Suleyman, in varsta de 39 de ani, a demisionat de la Google in urma cu 18 luni si de atunci a infiintat o intreprindere rivala, Inflection AI. Compania dezvolta un chatbot de conversatie, similar cu ChatGPT, in contextul in care companiile de inteligenta artificiala se intrec in a uzurpa dominatia Google pe internet.

Antreprenorul a dezvoltat un chatbot numit Pi, despre care spune ca poate actiona ca un fel de confident sau antrenor AI. El a strans peste 1,5 miliarde de dolari pentru noua tehnologie.

Criticile la adresa fostului sau angajator au venit in timp ce Suleyman a vorbit pentru Telegraph despre planurile pentru un nou organism international care sa monitorizeze amenintarile AI.

Suleyman, impreuna cu fostul miliardar Eric Schmidt, fostul director executiv al Google, intentioneaza sa prezinte propuneri pentru un Panel international privind siguranta inteligentei artificiale in cadrul summitului global al premierului Rishi Sunak privind aceasta tehnologie, care va avea loc luna viitoare.

Cofondatorul DeepMind a declarat ca acest panel ar putea fi „dupa modelul IPCC” – Grupul interguvernamental privind schimbarile climatice – pentru a „stabili consensul stiintific in jurul capacitatilor actuale” ale IA.

Suleyman a spus ca IPCC, care a fost infiintat in 1988, a fost o „buna sursa de inspiratie” pentru a stabili un „organism riguros” pentru a face predictii cu privire la riscurile IA. Printre ceilalti sustinatori ai planului se numara Reid Hoffman, miliardarul fondator al LinkedIn, si Florentino Cuellar, presedintele think tank-ului Carnegie.

Grupul de experti in inteligenta artificiala ar urma sa furnizeze guvernelor evaluari periodice privind nivelul de pericol pe care il reprezinta tehnologia.

Se asteapta ca summitul britanic privind siguranta IA sa reuneasca lideri mondiali si antreprenori din domeniul tehnologiei pentru a aborda provocarile „IA de frontiera” care ar putea provoca daune semnificative, inclusiv pierderi de vieti omenesti.

La summitul de doua zile, care va avea loc pe 1 si 2 noiembrie, se asteapta sa participe lobby-isti de top de la companii precum Meta si Google. Este posibil sa participe si Kamala Harris, vicepresedintele SUA.

Liderii vor incerca sa gaseasca un teren comun pentru a aborda riscurile legate de IA. De asemenea, se pare ca oficialii au in vedere infiintarea unui institut international pentru siguranta IA.

Michelle Donelan, ministrul britanic pentru tehnologie, a declarat pentru Telegraph ca aceasta conferinta va „lua in considerare cele mai mari riscuri si cele mai mari oportunitati care provin din IA de frontiera”, reunind „companii, tari si, de asemenea, experti”.

Ingrijorarea cu privire la aceasta tehnologie a fost starnita de succesul peste noapte al ChatGPT, care a fost considerat un semnal de alarma pentru liderii mondiali cu privire la viteza cu care se dezvolta tehnologia.

Un nou val de roboti de chat, construiti pe asa-numitele „modele lingvistice mari”, pot raspunde la intrebari si pot purta conversatii online intr-un mod neasteptat de uman. Acestia pot scrie e-mailuri, eseuri, poezii sau muzica, ceea ce a starnit ingrijorarea ca ar putea crea tulburari pe piata muncii.

In cartea sa recenta, intitulata „The Coming Wave” (Valul care vine), Suleyman a facut apel la o „limitare” a progreselor cu risc ridicat in materie de inteligenta artificiala, astfel incat guvernele sa poata anticipa evolutiile care ar putea ameninta locurile de munca, alegerile si viata umana.

Suleyman a afirmat ca chatbots ar putea „lua fata Google”, oferind informatii mai precise decat cele obtinute prin cautare pe internet.

Cu toate acestea, in pofida progreselor recente, multe chatboturi dau erori si, in unele cazuri, pot inventa informatii false, creand un obstacol in calea inlocuirii motoarelor de cautare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: