Categories: externe

Gorbaciov: „Lumea trece printr-o perioada EXTREM de periculoasa. In caz de RAZBOI, nimeni nu va castiga”

Fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov considera ca lumea traverseaza la ora actuala o perioada periculoasa care ar putea duce la cel putin un nou ‘razboi rece’, intr-un interviu acordat postului de televiziune rus REN TV, in care a facut apel la dialog si la o politica constructiva, si nu la rezolvarea problemelor pe cale armata, relateaza RIA Novosti, citata de Agerpres.

‘Cred ca ne confruntam cu o perioada extrem de periculoasa. Situatia ar putea duce la cel putin un razboi rece. Acesta a si inceput deja. Si cine crede ca va castiga, se insala. Nimeni — nici noi, nici ei — nu va ceda! Un singur lucru este necesar in contextul actual — politici constructive pe plan international. Si ca lumea sa avanseze spre pace’, a pledat fostul lider sovietic, care la 2 martie va implini 85 de ani.

In acest interviu realizat pentru a-i marca aniversarea, Gorbaciov a spus ca ‘propuneri concrete vor fi facute publice in curand in aceasta privinta’.

Desi aflat la o varsta inaintata, Mihail Gorbaciov a spus, de asemenea, ca nu intentioneaza sa stea departe de politica. ‘Nu ma retrag din politica… Sunt de 55 de ani in politica — este ceva. Nu am niciun plan. De fapt, am un singur plan — sa nu stau deoparte’, a afirmat fostul lider sovietic, de al carui nume se leaga prabusirea comunismului si caderea Cortinei de Fier.

‘Multi considera ca (…) Al Treilea Razboi Mondial a inceput deja. Se trage deja cu armele. Chiar nucleare. Sunt utilizate arme de distrugere in masa. Se inregistreaza o crestere enorma a cheltuielilor militare. Se repeta tot ceea ce ne-a adus pe noi candva la un pas de prapastie. Prin urmare, este necesar ca totul sa se opreasca’, a pledat ex-presedintele URSS.

‘In general, riscul unei amenintari este foarte mare’, a concluzionat Gorbaciov, caruia detractorii ii reproseaza destramarea URSS si cedarea pozitiilor in fata Occidentului, ceea ce a dus la extinderea NATO in fostele state comuniste si apropierea infrastructurii Aliantei de granitele ruse.

Relatia dintre Rusia si Vest trece in prezent prin cea mai grava criza de la sfarsitul razboiului rece, ca urmare a rolului Moscovei in situatia din Ucraina. Moscova acuza Occidentul ca incearca sa creeze in jurul sau un ‘cordon sanitar’, in timp ce Vestul ii reproseaza o politica revansarda si revizionista.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

„Specialistii” lui Piedone: Sefa auditului intern din Primaria Sector 5 si-a luat bacalaureatul la 33 de ani. Piedone, la 32 de ani

Sefa Serviciului Audit Intern din cadrul Primariei Sector 5, Adriana Narcisa Dicu, a obtinut diploma…

4 minute ago

Institutul pentru Studiul Razboiului: armata rusa pregateste o ofensiva masiva pentru luna mai, dar nu a ales inca frontul pe care va ataca

Trupele rusesti au mai multe optiuni tactice pentru viitoarele ofensive in apropiere de Avdiivka, dar…

6 minute ago

INSCOP il contrazice pe Pieleanu, Firea este pe locul 3. Surpriza mare, Opozitia conduce in Bucuresti si in privinta votului politic

Actualul primar al Capitalei Nicusor Dan se afla pe primul loc in intentiile de vot…

2 ore ago

China ameninta cu represalii dupa ce Joe Biden a semnat legislatia privind apararea Taiwanului si interzicerea TikTok

China a lasat sa se inteleaga ca ar putea lua masuri represive dupa ce presedintele…

36 de minute ago