Grapini si Corina Cretu, grijulii fata de interesele Moscovei. S-au abtinut la Bruxelles cand s-a votat „un embargo total si imediat asupra importurilor de petrol, carbune, combustibil nuclear si gaz”

politica

Maria Grapini, Sabina Iosub, Lavinia Sandru, europarlamentare, Dan Voiculescu, santaj

Rezolutia Parlamentului European (PE) care cere un embargo total si imediat pentru importurile de gaz si petrol rusesti si extinderea substantiala a listei de sanctiuni care vizeaza responsabili din Rusia si Belarus a fost adoptata joi cu o majoritate larga de eurodeputati.

Rezolutia privind concluziile Consiliului European din 24-25 martie 2022, inclusiv privind ultimele evolutii ale razboiului impotriva Ucrainei si sanctiunile UE impotriva Rusiei si implementarea lor, elaborata de grupurile politice, a trecut cu 513 voturi pentru, 22 impotriva si 19 abtineri, in aplauzele eurodeputatilor.

O serie de amendamente care cereau ca formula „un embargo asupra importurilor de petrol, carbune, combustibil nuclear si gaz cat de curand posibil” sa fie inlocuita cu „un embargo total si imediat asupra importurilor de petrol, carbune, combustibil nuclear si gaz” a trecut si ea la vot cu 413 voturi pentru, 93 impotriva si 46 de abtineri.

Unul dintre aceste amendamente era semnat, printre alte zeci de eurodeputati, si de romanii Marian Jean Marinescu, Gheorghe Falca, Eugen Tomac, Ramona Strugariu si Traian Basescu.

Eurodeputata Beata Szydlo, fostul premier al Poloniei, a fost printre cei 93 de eurodeputati care au votat impotriva celor trei amendamente, care practic au dus la scoaterea din rezolutie a formulei „cat de curand posibil” referitoare la importurile de gaz, care dilua acest apel al PE. La votul pe amendamente s-au abtinut si eurodeputatele din grupul S&D Maria Grapini si Corina Cretu, informeaza Agerpres.

Potrivit listei de vot, eurodeputatii romani nu s-au aflat insa pe lista abtinerilor sau a voturilor impotriva la votul final asupra rezolutiei. Eurodeputatul PNL Siegfried Muresan a postat pe Facebook dupa vot ca este „mandru ca aceasta rezolutie pe care am cosemnat-o a fost adoptata cu un asemenea rezultat”.

Rezolutia prevede, la alineatul 15, un „apel la un embargo total si imediat asupra importurilor din Rusia de petrol, carbune, combustibil nuclear si gaz, renuntarea completa la gazoductele Nord Stream 1 si Nord Stream 2 si prezentarea unui plan pentru continuarea asigurarii securitatii aprovizionarii cu energie pe termen scurt”.

De asemenea, cere textul rezolutiei, ar trebui „sa se stabileasca un plan cuprinzator de actiune pentru UE privind viitoare sanctiuni si sa se comunice clar liniile rosii si pasii, masura cu masura, pentru a retrage sanctiunile in cazul in care Rusia face pasi pentru restabilirea independentei, suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei in cadrul frontierelor sale internationale si isi retrage complet trupele de pe teritoriul Ucrainei”.

La alineatul 19, rezolutia grupurilor politice din PE „subliniaza ca toate bunurile apartinandu-le oficialilor rusi sau oligarhilor asociati cu regimul Putin, cat si ale reprezentantilor si interpusilor acestora, precum si ale celor din Belarus legati de regimul Lukasenko ar trebui confiscate” si vizele UE ale detinatorilor lor revocate, in cadrul unei „interdictii complete si imediate a pasapoartelor de aur, vizelor si permiselor de sedere”.

De asemenea, subliniaza textul citat, „un segment mai larg de oficiali rusi, guvernatori si primari, precum si membri ai elitei economice care se supun actualei politici a regimului Putin si beneficiaza in urma acestui lucru ar trebui vizat de sanctiuni”.

Rezolutia mai prevede ca implementarea deplina si efectiva a sanctiunilor existente de catre intreaga UE si de catre aliatii internationali ai UE trebuie sa fie o prioritate in prezent. Eurodeputatii fac apel la liderii UE sa excluda Rusia din G20 si din alte organizatii multilaterale, cum ar fi Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, Interpol, Organizatia Mondiala a Comertului, UNESCO si altele, „ceea ce ar constitui un semn important ca comunitatea internationala nu va reveni la relatiile obisnuite cu statul agresor”.

Pentru a eficientiza sanctiunile, PE solicita excluderea bancilor rusesti din sistemul SWIFT, interzicerea intrarii in apele teritoriale ale UE si a stationarii in porturile UE a tuturor navelor conectate la Rusia si interzicerea transportului rutier de marfuri dinspre si catre Rusia si Belarus.

Eurodeputatii fac referire in rezolutie la atrocitatile socante, „care constituie in mod incontestabil crime de razboi”, comise de trupele ruse in Ucraina si, in special, in Bucea, care au distrus complet sau aproape complet Mariupol, Volnovaha si alte orase si sate. Acestia subliniaza ca autorii crimelor de razboi trebuie trasi la raspundere si solicita infiintarea unui tribunal special al ONU pentru crimele din Ucraina.

Parlamentul European reitereaza faptul ca livrarile de arme trebuie sa continue si sa fie intensificate pentru a permite Ucrainei sa se apere in mod eficient si sprijina continuarea ajutorului defensiv acordat fortelor armate ucrainene in mod individual de catre statele membre ale UE si in mod colectiv prin intermediul Instrumentului european pentru pace.

Initial au existat semnale ca rezolutia, care are doar valoare de simbol, ar putea sa nu treaca din cauza opozitiei eurodeputatilor statelor membre dependente de gazul rusesc, dar in final PE a reusit sa dea o imagine de unitate.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: