Categories: news

Grecia a SCAPAT de dezastru. BCE va mentine finantarea de urgenta

Banca Centrala Europeana a anuntat duminica ca a decis sa mentina nivelul actual al imprumuturilor de urgenta pentru bancile elene si ca va urmari de aproape situatia din Grecia, relateaza agentia EFE.

Consiliul guvernatorilor BCE s-a reunit duminica pentru a decide daca mentine finantarea pentru bancile grecesti, dupa ce au fost intrerupte negocierile intre Atena si creditorii sai si Guvernul elen a decis sa convoace un referendum pentru a vota propunerea de ajutor.

Intr-un comunicat, BCE a salutat ‘compromisul ministrilor din statele membre ale zonei euro de a lua toate masurile necesare pentru a intari rezistenta economiilor din zona euro si de a se pregati pentru a face pasi decisivi in vederea consolidarii Uniunii Economice si Monetare’.

BCE a anuntat ca ‘va lucra strans cu Banca Greciei pentru a mentine stabilitatea financiara’, informeaza Agerpres.

Date fiind actualele circumstante, Consiliul guvernatorilor BCE a decis sa mentina la nivelul stabilit vineri valoarea maxima a imprumuturilor pe care entitatile elene o pot solicita Bancii Greciei prin programul de finantare de urgenta. Valoarea maxima a acestor imprumuturi de urgenta se apropie de 90 miliarde euro.

Conform comunicatului, ‘Consiliul guvernatorilor este pregatit pentru a reconsidera aceasta decizie’.

‘Vom continua sa lucram strans cu Banca Greciei si sa sprijinim puternic angajamentul statelor membre de a actiona pentru a combate fragilitatea economiilor din zona euro’, a afirmat presedintele BCE, Mario Draghi.

Guvernatorul Bancii Greciei, Yannis Stournaras, a declarat ca aceasta ‘ca membru al eurosistemului, va lua toate masurile necesare pentru a asigura stabilitatea financiara a cetatenilor greci in aceste circumstante dificile’.

Banca Centrala Europeana a subliniat ca este hotarata sa utilizeze’toate instrumentele disponibile in cadrul mandatului sau’.

La inceputul lunii, BCE majorase plafonul liniei de finantare de urgenta cu peste 2 miliarde de euro, dupa ce grecii au retras foarte multi bani din banci si din cauza ingrijorarilor privind negocierile dintre Atena si creditori.

Ieri, ministrii de Finante din zona euro au refuzat cererea grecilor, care voiau amanarea platii catre FMI a ratei de 1,6 miliarde de euro.

Premierul francez Manuel Valls a afirmat duminica: „BCE este independenta, dar nu cred ca va taia ratiile (pentru greci). Cel care sufera este poprul elen”.

Grecia va fi probabil obligata sa anunte luni ca bancile sunt inchise, in asteptarea introducerii unor controale asupra capitalului, se arata intr-o analiza BBC.

Valoarea totala a depozitelor din bancile elene a scazut in mai la aproximativ 129 miliarde de euro, de la 133,6 miliarde de euro in aprilie, arata datele publicate vineri de Banca Centrala Europeana. Acesta este cel mai redus nivel din ultimii aproape 11 ani si a opta luna de declin consecutiv.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Decizie stupefianta a Tribunalului Vaslui: mai multe inregistrari DNA din dosarul lui Buzatu au fost anulate. Chiar si inregistrarile cu denuntatorul Farmazon

Tribunalul Vaslui a decis, luni, ca mai multe inregistrari cu discutiile dintre baronul PSD Dumitru…

11 ore ago

Paris: Gerard Depardieu a fost interogat la sediul politiei pentru acuzatii de agresiune sexuala

Gerard Depardieu a fost retinut, luni, pentru interogatoriu, de politia franceza, cu privire la noi…

12 ore ago

Crucea Rosie decide sa nu suspende filiala rusa, in ciuda presupuselor legaturi cu masina de razboi de la Kremlin

Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie (IFRC) a decis sa nu…

12 ore ago

Experiment esuat in Columbia Britanica: dezincriminarea posesiei de droguri oprita, deoarece produce „frustrare” si „dezordine”

Columbia Britanica a oprit, brusc, dezincriminarea detinerii anumitor droguri ilicite, invocand frustrarea si „dezordinea” crescanda…

12 ore ago