Grecia vrea innoirea si extinderea acordului cu Turcia care vizeaza stoparea sosirilor de migranti in Europa. Din cele 6 miliarde de euro promise Turciei, o parte nu a fost inca livrata

externe

Grecia vrea innoirea si extinderea acordului incheiat in 2016 intre Uniunea Europeana si Turcia care vizeaza stoparea sosirilor de migranti in Europa, a declarat sambata noul ministru al migratiei, Dimitris Kairidis, potrivit AFP, citata de Agerpres.

„Vrem un acord. Climatul este pozitiv. Acest acord va fi in principal euro-turc. Este o problema euro-turca”, ”, a declarat Dimitris Kairidis la televiziunea publica ERT.

Dupa criza din 2015, statele UE au incheiat cu Turcia un acord pentru ca aceasta sa retina pe teritoriul sau migrantii, mai ales sirieni, in schimbul a 6 miliarde de euro, dintre care o parte inca nu a fost livrata.

Potrivit ministrului Kairidis, obiectivul este de a amenda si de a „extinde” acordul din 2016 „la initiativa Greciei, pentru ca noi avem un interes mai imediat”, ca tara europeana in prima linie a migratiei.

Subiectul urmeaza sa se afle in centrul unei intalniri pe care o vor avea pe 7 decembrie, la Salonic, responsabili de rang inalt greci si turci.

Premierul elen Kyriakos Mitsotakis si presedintele turc Recep Tayyip Erdogan au avut o intrevedere in aceasta saptamana la New York.

Ca si Italia, Grecia a cunoscut o crestere a sosirilor de migranti in acest an. Potrivit autoritatilor, mai mult de 18.000 de persoane au sosit in primele opt luni, o crestere de 106% fata de 2022.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: