Grecii privesc cu furie noul acord cu creditorii: „Grecia, la Auschwitz”

externe

Grecii au intampinat vestea ajungerii, luni, la un acord cu creditorii cu un amestec de usurare si multa furie, indreptata mai ales impotriva Germaniei, dupa ce a devenit clar ca tara lor va fi nevoita sa suporte si mai multa austeritate, care ar putea fractura guvernul si declansa reactii de respingere.

Prim-ministrul Alexis Tsipras va reveni la Atena pentru a castiga sprijin in favoarea unui acord care a sfarsit prin a fi mai dur decat propunerile pe care grecii le-au respins cu o majoritate categorica la referendumul din 5 iulie, noteaza Reuters.

Pe Tsipras il asteapta zile in care va trebui sa aplaneze disensiunile din propriul partid, Syriza, probabil prin excluderea unor radicali, si sa preseze pentru adoptarea legilor de reforma in parlament.

Dupa vestea privind acordul, pe langa titlurile diminetii, din cotidienele elene nu au lipsit referiri la Al Doilea Razboi Mondial, acestea facand front comun impotriva a ceea ce considera a fi incercarile Berlinului de a umili Grecia, pentru a o pedepsi pentru rezistenta ei la o noua serie de taieri.

Grecii au reactionat vehement in special la propunerea ministrului german de Finante, Wolfgang Schaeuble, de iesire temporara a Greciei din zona euro, pe care multi o vedeau similara cu o expulzare pe ascuns. „Grecia la Auschwitz, Schaeuble vrea un Holocaust in Europa”, a scris cotidianul Demokratia.

De altfel, ocupatia germana din timpul razboiului a devenit o tema foarte prezenta in lunile de negocieri tot mai dificile intre Atena si creditorii internationali.

Presedintele legislativului elen a cerut, la un moment dat, despagubiri de razboi din partea Berlinului si a infiintat o comisie care sa calculeze valoarea actuala a unui imprumut pe care Grecia a fost fortata sa-l acorde Germaniei in timpul ocupatiei.

„Scufundati tara, ordona Wolfgang Schaeuble”, a titrat cotidianul de stanga Efimerida Ton Syntakton, citat de Agerpres.

„Germanii se intorc, nu cu forta tancurilor lor, ci cu puterea economiei lor. Vor sa-si impuna politicile asupra guvernelor unei Europe presupus unite. Razbunatorul domn Schaeuble si-a dezvaluit planul pentru o iesire pe cinci ani a Greciei din zona euro”, a comentat publicatia citata.

„Dupa 17 ore de negocieri, liderii zonei euro au incheiat un acord care este umilitor pentru Grecia si poporul sau. Este un nou plan de salvare mai dur care reinstaleaza troica si mentine tara intr-un statut de colonie datornica sub o custodie a UE condusa de Germania”, a reactionat aripa radicala de stanga, intr-un comunicat postat pe pagina sa de Internet.

„Poporul grec nu trebuie sa devina dezamagit, dimpotriva, trebuie sa-si pastreze incapatanarea, asa cum a facut-o la referendum si la protestele de pe tot cuprinsul tarii pentru un ‘Nu’ pana la capat. Un ‘Nu’ pentru a lupta cu planul de salvare, cu neoliberalismul si cu austeritatea care sunt institutionalizate in zona euro”, mai spun radicalii din Syriza.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: