news

Guvernul a dat OUG prin care restituie banii taiati celor cu pensii de peste 4.000 de lei

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri restituirea contributiilor de asigurari sociale de sanatate (CASS) retinute in 2022 pentru pensiile de peste 4.000 de lei. Anuntul a fost facut la sfarsitul sedintei de Guvern de miercuri de purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Carbunaru, citat de Mediafax.

„Guvernul a realizat ordonanta de urgenta pentru a restitui contributiile de asigurari sociale de sanatate retinute pentru pensiile ce depasessc 4.000 de lei. Este vorba de o restituire din oficiu pentru sumele retinute in cursul anului 2022”, a declarat Carbunaru.

Conform acestuia, procesul de restituire va avea loc intr-un interval asemanator cu cel in care a avut loc retinerea acestor sume, respectiv intr-un an.

„Actul normativ stabileste modul de restituire a sumelor retinute in temeiul OUG nr. 130/2021, cu titlul de contributii de asigurari sociale de sanatate, persoanelor cu pensii de peste 4.000 de lei, de catre casele teritoriale de pensii sau, dupa caz, de casele de pensii sectoriale, respectiv entitatile care platesc venituri din pensii. Executivul pune in acord cadrul legal cu prevederile declarate neconstitutionale din OUG nr. 130/2021, prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 650 din 15 decembrie 2022”, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Conform acestuia, sumele retinute se restituie in transe lunare in perioada 1 martie 2023 – 28 februarie 2024, dupa recalcularea venitului impozabil lunar corespunzator lunilor pentru care se efectueaza restituirea.

Procedura de plata esalonata se aplica si in ceea ce priveste plata sumelor prevazute prin hotararile judecatoresti devenite executorii in perioada 28.12.2022-1.03.2023. Dispozitiile se aplica in mod corespunzator si sumelor retinute din pensiile private si din pensiile facultative, pentru partea care depaseste suma de 4.000 de lei.

„Prin exceptie, sumele retinute din veniturile din pensii cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate, de la data de 1.01.2022 pana la 27.12.2022 inclusiv, nu se restituie persoanelor ale caror drepturi de pensie au fost stabilite si indexate cu aplicarea art. 60 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv persoanelor ale caror drepturi de pensie de serviciu au fost stabilite in baza legilor cu caracter special, care au intra sub incidenta OUG nr. 59/2017 privind modificarea si completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu si carora, in urma retinerii acestor sume, nu le-au fost diminuate cuantumurile nete ale pensiei aflate in plata in anul 2022”, a mai transmis Guvernul.

Guvernul a introdus in 2021 obligativitatea platii CASS pentru partea din pensii care depaseste suma lunara de 4.000 de lei si actul normativ nu facea diferenta intre pensiile contributive si pensiile de serviciu.

Astfel, din ianuarie 2022, s-a aplicat CASS de 10% pentru sumele din pensii care depasesc 4.000 de lei. „Un numar mare de pensionari s-au adresat instantelor judecatoresti si au cerut restituirea sumelor retinute din pensie cu titlul de CASS incepand cu luna ianuarie 2022, sume actualizate cu indicele de inflatie si a platii dobanzii legale penalizatoare”, potrivit notei de informare a SGG.

Ulterior, prin Decizia 650 din 15 decembrie 2022, CCR a constatat ca prevederea este neconstitutionala.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

2 ore ago

Armata israeliana a recuperat cadavrele a trei ostatici din Fasia Gaza. IDF considera ca mai sunt inca 132 retinuti de Hamas

Armata israeliana (IDF) a anuntat ca a recuperat trupurile a trei ostatici din Fasia Gaza.…

2 ore ago

Si Zelenski respinge propunerea de „armistitiu olimpic”: „Sa fim sinceri… Emmanuel, nu cred”

„Moscova s-ar folosi de orice suspendare a ostilitatilor” pentru a-si apara avantajul militar, a declarat…

3 ore ago

Rares Bogdan explica de ce apare pe afis langa Lia Olguta Vasilescu: „Sunt perceput ca fiind patriot”

Rares Bogdan a fost intrebat, sambata, in emisiunea Insider Electoral de la Prima Tv, despre…

3 ore ago