Guvernul american a dat in judecata Apple. Compania este acuzata de monopolizarea pietei smartphone-urilor

externe

Departamentul de Stat american, impreuna cu 15 state si Districtul Columbia, au dat in judecata Apple pentru practici anticoncurentiale, sustinand ca gigantul tehnologic a impiedicat ilegal concurenta prin restrictionarea accesului la software si hardware. Cazul este o provocare directa pentru produsele si practicile de baza ale companiei, inclusiv pentru serviciul sau iMessage si modul in care dispozitive precum iPhone si Apple Watch se conecteaza intre ele, potrivit The Guardian.

Cazul, inaintat instantei federale din New Jersey, sustine ca Apple detine monopol pe piata smartphone-urilor si isi foloseste controlul asupra iPhone-ului pentru a se „angaja intr-o conduita ampla, sustinuta si ilegala”. Plangerea afirma ca este vorba despre „eliberarea pietelor smartphone-urilor” de practicile anticoncurentiale ale Apple, argumentand ca a zadarnicit inovatia pentru a mentine dominatia pe piata.

„Apple si-a mentinut puterea nu din cauza superioritatii sale, ci din cauza comportamentului sau ilegal de excludere. Monopolurile precum cel al Apple ameninta pietele libere si corecte pe care se bazeaza economia noastra”, a declarat procurorul general al SUA, Merrick Garland, joi, intr-o conferinta de presa.

Acesta este un caz de referinta care vizeaza cea mai valoroasa companie cotata la bursa din lume si urmeaza unei serii de procese antitrust care vizeaza tehnologia. Amazon, Apple, Meta si Google s-au confruntat cu investigatii din partea autoritatilor de reglementare in ultimii ani, atat din Statele Unite, cat si din Europa, din cauza acuzatiilor ca si-au consolidat puterea, in acelasi timp inabusind ilegal concurenta. Toate se lauda cu capitalizari de piata peste un trilion de dolari.

Apple a respins acuzatiile, spunand ca ameninta operatiunile de baza ale companiei.

„Acest proces ameninta cine suntem si principiile care diferentiaza produsele Apple pe piete extrem de competitive. Daca reuseste, ne-ar impiedica capacitatea de a crea genul de tehnologie pe care oamenii o asteapta de la Apple – unde hardware-ul, software-ul si serviciile se intersecteaza”, a declarat un purtator de cuvant al Apple intr-un comunicat. „Ar crea, de asemenea, un precedent periculos, dand puterea guvernului sa se amestece in proiectarea tehnologiei pentru oameni. Credem ca acest proces este gresit si ne vom apara cu fermitate impotriva lui.”

Cazul pune in discutie daca strategia Apple de a bloca companiile rivale sa acceseze diverse functii care ii apartin, cum ar fi serviciul sau de mesagerie instantanee iMessage si asistentul virtual Siri, constituie practici anticoncurentiale. Cazul va examina, de asemenea, daca Apple a facut ca dispozitivele sale sa se intersecteze cu usurinta intre ele, dar nu si cu produsele non-Apple, creeaza limitari hardware nedrepte care blocheaza concurentii de pe piata.

Plangerea Departamentului de Justitie sustine ca Apple a intreprins mai multe actiuni anticoncurentiale, inclusiv blocarea aplicatiilor inovatoare, diminuarea functionalitatii ceasurilor inteligente non-Apple, limitarea portofelelor digitale de la terte parti si suprimarea mesajelor pe mai multe platforme. Plangerea sustine ca acest lucru a dus la preturi mai mari pentru consumatori, deoarece compania sufoca concurenta semnificativa.

„Apple creeaza bariere si face extrem de dificil si costisitor atat pentru utilizatori, cat si pentru dezvoltatori sa se aventureze in afara ecosistemului Apple”, a spus Garland.

Plangerea sustine ca aceste practici dateaza de peste un deceniu si fac parte dintr-un proces al companiei care vizeaza alte tehnologii care ameninta controlul asupra pietei.

Procesul urmareste mai multe modificari ale modelului de afaceri al Apple si plata unei sume de bani penalizare pentru actiunile sale. Cere instantei sa impiedice Apple sa foloseasca termenii si conditiile din contractele sale pentru a-si consolida monopolul, precum si sa opreasca compania sa-si foloseasca magazinul de aplicatii si API-urile private pentru a opri distribuirea tehnologiilor multiplatforme.

Apple controleaza o mare parte a pietei smartphone-urilor, anul trecut depasind Samsung si devenind cel mai mare producator de telefoane din industrie si subliniaza frecvent compatibilitate dintre produsele sale. Companiile tehnologice rivale, printre care si Google, au incurajat autoritatile de reglementare sa investigheze aceste practici. Apple a fost de acord sa imbunatateasca mesajele text intre iPhone si Android in noiembrie.

O saga recenta care a atras atentia autoritatilor de reglementare a fost interactiunile Apple cu startup-ul de mesagerie Beeper, care anul trecut a lansat un produs care ar fi permis utilizatorilor care nu detin un iPhone sa trimita si sa primeasca iMessage. Beeper si-a lansat aplicatia „Beeper Mini” in decembrie, dar la mai putin de o saptamana, Apple a gasit modalitati de a dezactiva functiile aplicatiei si a emis o declaratie vaga, invocand probleme legate de confidentialitate si securitate. Beeper a incercat sa-si restabileasca serviciile, iar saga s-a incheiat cu Apple blocand accesul din exterior la capacitatile sale iMessage.

„Oricat de mult vrem sa luptam pentru ceea ce credem este un produs extraordinar, care chiar ar trebui sa existe, adevarul este ca nu putem castiga un joc de-a pisica si soarecele cu cea mai mare companie de pe pamant”, a declarat apoi CEO-ul Beeper, Eric Migicovsky, pe blogul companiei.

Directorii de la Beeper au discutat cu anchetatorii in ultimele luni, potrivit New York Times, impreuna cu directori de la serviciul de urmarire Tile. Produsul Apple AirTags ofera o functie similara cu Tile, iar reprezentantii Tile au cerut in mod repetat autoritatilor de reglementare si legiuitorilor sa analizeze potentialele incalcari ale legii antitrust.

Speculatiile din mass-media privind un eventual proces antitrust au aparut de la inceputul anului, cu numeroase zvonuri ca guvernul se afla in faza finala de depunere a dosarului. Avocatii Apple s-au intalnit cu un procuror general adjunct, Jonathan Kanter, in februarie, a anuntat Bloomberg, intr-o ultima incercare de a descuraja Departamentul de Justitie sa-si urmareasca cazul.

Departamentul a analizat daca Apple a incalcat legile antitrust cel putin din 2019, cand biroul a inceput sa investigheze mai mult practicile anticoncurentiale ale marilor tehnologii. Acest efort a culminat cu mai multe cazuri antitrust, inclusiv un caz impotriva motorului de cautare Google care a fost judecat in 2023 si altul bazat pe Google Ads, care este programat pentru sfarsitul acestui an. Intre timp, Comisia Federala pentru Comert a lansat procese antitrust impotriva companiei-mama a Facebook, Meta si Amazon.

Autoritatile de reglementare europene fac, de asemenea, presiuni asupra Apple, iar Comisia Europeana a amendat compania cu 1,8 miliarde de euro pentru incalcarea legislatiei anticoncurenta. Acea investigatie a inceput dupa ce Spotify s-a plans autoritatilor de reglementare ca Apple a impuse restrictii asupra magazinului sau de aplicatii ceea ce dauneaza altor furnizori de streaming de muzica, in beneficiul Apple Music.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: