Guvernul american a dat in judecata SpaceX pentru discriminare la angajarea refugiatilor

externe

spacex, naveta spatiala

Departamentul de Justitie al Statelor Unite a anuntat joi ca a deschis un proces impotriva companiei SpaceX, detinuta de miliardarul Elon Musk, pentru discriminare la angajarea refugiatilor, informeaza AFP, preluata de Agerpres.

In ofertele sale de joburi si in angajarile efectuate intre septembrie 2018 si septembrie 2022, SpaceX a anuntat – in mod eronat – ca nu putea sa angajeze decat cetateni americani sau posesori de „carte verde” cu statut de rezident permanent, din cauza „legilor privind controlul exporturilor” pe care compania trebuia sa le respecte, a precizat Departamentul de Justitie intr-un comunicat.

„Ancheta noastra a stabilit ca SpaceX i-a eliminat in mod nedrept pe refugiati din cauza statutului lor si ca a impus ceva care a echivalat cu o interdictie de angajare, fara sa tina cont de calificarile lor, incalcand legea federala”, a explicat adjuncta secretarului de stat pentru Justitie, Kristen Clarke, citata in comunicat.

„Legile privind controlul exporturilor nu impun astfel de restrictii la angajare”, a subliniat Departamentul de Justitie al Statelor Unite.

Procesul vizeaza obtinerea unor despagubiri, inclusiv de natura financiara, „pentru refugiatii descurajati sau indepartati de posibilitatea de a se angaja la SpaceX din cauza acestei discriminari prezumate”, explica acelasi comunicat de presa.

O alta companie a miliardarului Elon Musk, Tesla, a fost deja data in judecata de statul California pentru discriminare rasiala practicata in uzina sa din orasul Fremont.

In decembrie 2021, sase femei au depus o plangere impotriva uzinei californiene, acuzand celebrul producator de automobile electrice ca a tolerat hartuirea sexuala la locul de munca.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: