Guvernul Ciolacu obliga ONG-urile sa raporteze detaliat de unde au primit finantari si sponsorizari. Insa PSD refuza in continuare sa detalieze caror posturi TV le da bani

politica

Marcel Ciolacu

Conform proiectului de masuri fiscale inaintat Parlamentului de Guvernul Ciolacu, toate ONG-urile si asociatiile vor fi obligate sa prezinte detaliat rapoarte cu sumele primite de la fiecare sponsor sau donator. Insa PSD refuza in continuare sa prezinte detaliat ce sume a dat fiecarei televiziuni in parte, de si sunt bani publici si, in plus, exista si decizii judecatoresti care il obliga sa faca publice aceste sume.

Persoanele juridice fara scop patrimonial care au primit sponsorizari sau sume redirectionate, conform legii, din impozitul pe profit sau impozitul pe venitul microintreprinderilor, respectiv din impozitul pe venitul datorat de persoanele fizice vor intocmi o declaratie care insoteste declaratiile financiare in care evidentiaza sumele primite, respectiv utilizate, conform Proiectului de lege privind unele masuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung.

„Totodata, se propune completarea legii contabilitatii prin introducerea obligativitatii auditarii in cazul persoanelor juridice fara scop patrimonial care, in exercitiul financiar de raportare, au primit sume, in valoare cumulata care urmeaza a fi stabilita prin ordin al ministrului finantelor, reprezentand subventii, sponsorizari, sume redirectionate, conform legii, din impozitul pe profit sau impozitul pe venitul microintreprinderilor, respectiv din impozitul pe venitul datorat de persoanele fizice, precum si alte forme similare de finantare.

In cazul acestor persoane, situatiile financiare anuale urmeaza sa fie insotite de o declaratie care evidentiaza sumele astfel primite, respectiv utilizate. Situatiile financiare anuale, impreuna cu declaratia mentionata, sunt supuse unui audit extern efectuat de un auditor financiar, in conditiile legii. Prin introducerea acestei obligativitati se creeaza conditii pentru cresterea increderii in calitatea raportarilor financiare intocmite de entitatile vizate de completarea propusa a fi adusa la legea contabilitatii”, se spune in expunerea de motive a documentului mentionat.

De asemenea, in document se mentioneaza ca sunt create conditiile pentru o analiza exhaustiva atat a surselor de finantare primite de entitatile respective, cat si a sumelor utilizate.

Conform sursei citate, in perioada 2019-2022 sumele declarate de catre operatorii economici cu titlu de sponsorizare se ridica la valoarea de 8,8 miliarde lei.

Citeste si: PSD a primit din partea statului roman peste 75 milioane euro in ultimii trei ani. Cei mai multi bani au mers apoi catre televiziuni

PSD a primit din partea statului roman, in ultimii trei ani, ca subventie de la stat, peste 75 de milioane de euro. O buna parte din acesti bani, peste 70%, a mers catre televiziuni, pentru „propaganda”, insa PSD refuza in continuare sa prezinte informatii detaliate, cati bani a dat fiecarui trust de presa, desi exista mai multe decizii judecatoresti in acest sens.

„Stiti cati bani a primit PSD de la Marele Sponsor (statul roman) in 2020, 2021, 2022 si 2023? Peste 75 milioane de euro”, informeaza jurnalistul Cristian Andrei. Andrei a scris numeroase articole pe acest subiect in ultimii trei ani si a cerut PSD-ului de mai multe ori informatii detaliate despre destinatia banilor insa a fost dus cu vorba sau pur si simplu ignorat.

In urma cu un an si jumatate, presedintele PSD, Marcel Ciolacu, le-a promis jurnalistilor de la Recorder ca va da publicitatii sumele detaliate pe care PSD le-a livrat trusturilor de presa incepand cu 2020. Ciolacu a sustinut atunci ca „am foarte multe defecte, de obicei ma tin de cuvant”. Nu s-a intamplat insa nimic.

„In interviul acordat pentru investigatia ‘Pretul tacerii’, i-am smuls lui Marcel Ciolacu doua promisiuni: plafon pentru banii din subventii alocati trusturilor media si transparentizarea tuturor contractelor pe care PSD le-a avut cu presa. E datoria noastra, a tuturor, sa-i presam pe politicieni sa-si tina promisiunile. Asa ca va indemnam sa postati acest video pe paginile de socializare ale lui Marcel Ciolacu si ale Partidului Social Democrat”, a anuntat Recorder pe Facebook.

„Promiteti ca o sa ne dati un raspuns dupa discutia cu avocatii?”, a fost intrebat Ciolacu de jurnalistul Recorder.

„Am foarte multe defecte, de obicei ma tin de cuvant”, a pretins Ciolacu.

Interviul a fost inregistrat in 7 aprilie 2022. De atunci a trecut un an si jumatate.

„Recorder” a realizat o investigatie care scoate in evidenta lipsa de moralitate a liderilor principalelor partide din Romania, PSD si PNL. PSD si PNL au pompat in ultimii trei ani zeci de milioane de euro in conturilor principalelor posturi de televiziune pentru „propaganda”, cumparandu-si astfel din bani publici bunavointa „jurnalistilor” TV.

PSD a refuzat in mod constant sa dezvaluie ce sume a livrat catre fiecare post de televiziune, desi recunoaste ca are contracte pentru „presa si propaganda”. Jurnalistii de la Recorder au primit pe email, anonim, documente care i-au ajutat sa ia urma banilor plecati de la PSD catre televiziuni.

Astfel, ei au descoperit ca PSD a infiintat o societate paravan, cu doi actionari si fara angajati, prin intermediul careia pompeaza bani televiziunilor, desi legea interzice explicit ca posturile TV sa primeasca bani de la partide in afara campaniilor electorale.

Iata ce sume au primit posturile de stiri de la PSD intre 2020-2022 doar prin intermediul Vertigo. PSD se mai foloseste de inca o firma prin care pompeaza bani posturilor TV, All Media.

Antena 3 – 3,1 milioane euro

Romania TV – 3 milioane euro

B1 TV – 850.000 euro

Realitatea Plus – 830.000 euro

Aleph News – 470.000 euro

Digi24 – 240.000 euro

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, s-a balbait deseori si nu a putut sa dea explicatii coerente in legatura cu banii livrati posturilor de televiziune.

Citeste si: Drula le cere procurorilor sa intervina in scandalul „bani pentru presa”: „Sunt infractiuni. Se dau bani publici pentru ca lui Ciolacu sau Ciuca sa li se perie scamele”

Cheltuielile din subventia de la stat pe care partidele le fac pentru contractele cu presa trebuie transparentizate, a declarat presedintele Klaus Iohannis in septembrie 2022.

„Este un punct unde, din pacate, progresele la noi au fost destul de putine, zona trebuie in primul rand transparentizata. Nu putem sa avem finantari netransparente facute de partide politice catre trusturi media, catre jurnalisti si asa mai departe. Asa ceva nu exista nicaieri in lume. Pe de alta parte, trebuie sa avem grija ca aceasta finantare sa fie just definita.

Nu cred ca este bine ca o parte semnificativa din banii pe care ii primesc partidele de la bugetul de stat sa mearga fara nicio transparenta si fara niciun control spre zona media. Nu este in beneficiul nici al partidelor, nici al zonei media, nici al cetateanului simplu, care – pana la urma trebuie sa o recunoastem – se bazeaza pe media pentru a primi o imagine cat de cat obiectiva a ce se intampla. Or lipsa de transparenta in aceasta zona intotdeauna strica foarte mult si este cazul sa clarificam intreaga procedura”, spunea presedintele.

Nimic nu s-a intamplat insa.

Peste 70% din banii primiti de la stat de PSD merg la televiziuni

Jurnalistul Cristian Andrei a scris, in februarie 2022, ca 71% din subventia primita de PSD a mers catre televiziuni.

„Stiati ca PSD a platit intr-o singura luna pentru promovarea in presa si propaganda de 6 ori mai mult decat a platit USR intr-un an? Sunt sigur ca prea putini stiu asta. 7 milioane de lei a platit PSD in decembrie (decembrie 2021).

PSD si-a concentrat intregul buget pentru a cumpara spatiu media. 71% din buget – adica 40 de milioane de lei in 2021. Ciolacu si Stanescu sunt mari investitori in media, dar nu spun si unde. Cu banii publici se joaca cum vor muschii lor”, sublinia Andrei.

Intr-o conferinta de presa a PSD, Andrei a intrebat direct unde merg acesti bani. Iata cum a reactionat atunci purtatorul de cuvant al PSD, senatorul Radu Oprea, actual ministru al Economiei.

Cristian Andrei (Europa Libera): PSD a platit anul trecut zeci de milioane de lei catre presa si propaganda. Ne puteti spune ce ati platit?

Radu Oprea (PSD): Ati primit raspuns scris de la PSD

Cristian Andrei (Europa Libera): PSD nu a raspuns. Ce anume a platiti PSD cu peste 40 de milioane de lei in 2021? Ati platit articole de presa, aparitii la televizor, interviuri? Ce anume ati platit?

Radu Oprea (PSD): Ati primit un raspuns de la PSD.

Cristian Andrei (Europa Libera): Domnule Oprea, raspunsul PSD nu contine raspunsul la aceasta intrebare. Ce a platit PSD?

Radu Oprea (PSD): Toate cheltuielile sunt auditate si in conformitate cu legea.

Cristian Andrei (Europa Libera): Ce anume a platit PSD cu peste 40 de milioane de lei pentru ca publicul sa fie informat? Ne puteti spune?

Radu Oprea (PSD): Eu v-am raspuns ca ati primit un raspuns la aceasta intrebare.

Cristian Andrei (Europa Libera): Ce scrie in raspuns?

Radu Oprea (PSD): Este un raspuns formulat de PSD. Aceste cheltuluieli nu vor fi comunicate pentru ca sunt in baza anumitor contracte care au un caracter confidential.

Cristian Andrei (Europa Libera): PSD refuza sa raspunda, asta a raspuns PSD. Sunteti informat ca sunt trei procese pierdute de PSD pe legea 544, privind dreptul la informare publica? De ce nu respectati deciziile?

Radu Oprea (PSD): Raspunsul este formulat de specialisti si in conformitate cu legea.

Cristian Andrei (Europa Libera): Cand va decide PSD sa spuna ce a platit cu 40 de milioane de lei?

Radu Oprea (PSD): Va multumesc inca o data, ati primit raspuns in scris.

Jurnalistul Cristian Andrei a reactionat ulterior si pe pagina sa de Facebook: „Tupeul PSD. (…)  Acesta este nivelul dialogului cu PSD. Arunca bani publici in piata, multi bani publici, si apoi se cred deasupra legii. Aroganta a revenit la guvernare”.

Citeste si: „PSD, respecta legea, ai pierdut procesul!”. Lupta unui jurnalist pentru a scoate la iveala contractele PSD cu trusturile TV: „Ciolacu a secretizat toate contractele semnate in perioada sa in fruntea PSD”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: