Guvernul italian decide: Pentru a evita detentia in centre pana la solutionarea cererilor de azi, migrantii trebuie sa plateasca o garantie financiara

externe

Solicitantii de azil din Italia vor trebui sa plateasca 4.938 de euro daca vor sa evite detentia in centre cat timp cererea lor de protectie este procesata, a anuntat vineri guvernul, intr-o masura menita aparent sa descurajeze migrantii, transmite Reuters.

Confruntata cu o crestere a numarului de sosiri, coalitia premierului Giorgia Meloni a anuntat saptamana aceasta ca va creste numarul de centre de detentie din intreaga tara unde vor sta migrantii pana la posibila lor repatriere. De asemenea, a mai spus ca va creste perioada de timp in care oamenii ar putea fi detinuti, de la trei la 18 luni.

In prezent, migrantii care solicita azil in Italia sunt liberi sa se deplaseze in tara in timp ce cererea lor este analizata, dar decretul guvernamental publicat vineri spunea ca ar trebui sa plateasca o cautiune pentru a evita amenintarea cu detentie.
Grupurile pentru drepturile omului au atacat aceasta miscare.

„Este ridicol. Cine are 5.000 de euro? Ei cauta sa faca din detentia migrantilor o norma, dar este greu de inteles cum pot face asta”, a declarat Anna Brambilla, avocat si membru al Asociatiei pentru Studii Juridice asupra Imigratiei (ASGI), care se concentreaza pe drepturile migrantilor.

In prezent exista 10 centre de repatriere in Italia, care au o capacitate curenta de doar 619 locuri. Meloni a spus ca doreste cel putin sa dubleze numarul si sa plaseze cate unul in fiecare dintre cele 20 de regiuni ale tarii.

Cu toate acestea, autoritatile locale din multe orase din intregul spectru politic au spus ca nu doresc sa gazduiasca noi centre si au pus sub semnul intrebarii eficienta unei detentii in masa.

„Vorbim despre golirea marii cu o galeata”, a spus Luca Zaia, seful regiunii Veneto de nord si membru al partidului de coalitie Liga, traditional anti-migratie.

Cele mai recente date ale Ministerului de Interne arata ca 132.867 de migranti au ajuns in Italia pe mare in acest an, fata de 69.498 in aceeasi perioada a anului 2022.

Italia nu are acorduri de repatriere cu multe dintre natiunile de unde provin migrantii, adica nu ii poate deporta chiar daca doreste. Subliniind problema, Roma a deportat doar 3.916 de straini in 2022.

Oficialii italieni spun ca marea majoritate a persoanelor care ajung pe tarmurile italiene din nordul Africii sunt migranti economici care cauta o viata mai buna in Europa si nu sunt eligibili pentru azil.

In 2022, Italia a analizat 52.625 de cereri de azil, respingand 53,5% dintre acestea, conform datelor oficiale. Guvernul a inasprit regulile in acest an, renuntand la permisele de sedere de „protectie speciala” care erau oferite migrantilor care nu se calificau pentru azil, dar care se confruntau cu riscuri umanitare acasa.

Aproximativ 10.865 de astfel de permise au fost acordate in 2022.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: