Guvernul Orban, ordonanta militara de majorare a pedepselor pentru cei care ies din izolare si carantina. S-au introdus noi infractiuni

news

Premierul Orban a anuntat, joi, ca Guvernul a adoptat o ordonanta de majorare a pedepselor pentru cei care zadarnicesc combaterea epidemiei.

„Am luat decizia de modificare a Codului Penal privitoare la infractiunile petrecute in contextul epidemiei. Am decis majorarea pedepselor pentru falsul in declaratii privitor la epidemia de coronavirus. Exista mai multe situatii – un cetastean revine din tarile cu peste 500 de cazuri, cetatenii trebuie sa completeze declaratii. Daca comit un fals si nu spun din ce tara au venit vor suferi consecintele legii. Comit o infractiune pedepsita cu inchisoarea.

Am majorat pedepsele pentru zadarnicirea combaterii. Cine nu respecta carantina si masurile dispuse de autoritati li se va intocmi dosar penal. Nu putem accepta ca cetatenii responsabili, care sunt in situatia de izolare sau carantina, sa nu respecte deciziile, sa umble liber in societate si sa riste sa ii imbolnaveasca pe cetateni. Vom lua masuri oricat de dure pentru a-i pedepsi pe cei care nu respecta deciziile.

E introdusa o noua infractiune: omisiunea de a da date. Daca intr-o ancheta epidemiioloigica cineva nu da informatii complete despre persoanele cu care a intrat in contact, e o omisiune in informarea autoritatilor. Se poate constitui dosar penal.

Cea mai mare parte a romanilor care trec prin aceastat perioada grea respecta legea si deciziile. Din acest motiv am decis sa inasprim pedepsele pentru a-i sanctiona pe cei care nu le respecta”, a declarat Orban, dupa o sedinta de guvern de 10 ore.

Potrivit noilor prevederi, pedepsele cu inchisoarea cresc astfel:

– de la 1 la 5 ani pentru nerespectarea masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase daca a pus in pericol sanatatea, integritatea sau viata uneia sau mai multor persoane sau a creat un pericol cu privire la raspandirea unei boli infectocontagioase:

– de la 1 la 5 ani pentru omisiunea de a divulga autoritatilor competente in prevenirea, combaterea si tratarea bolilor infectocontagioase a unor informatii esentiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat in contact cu o persoana suspecta sau confirmata ca fiind infectata cu o boala infectocontagioasa, precum si orice alte informatii necesare efectuarii anchetelor epidemiologice

– de la 5 la 15 ani daca faptele prevazute mai sus au avut drept rezultat moartea victimei

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: