Guvernul refuza sa primeasca cererile de pensii speciale ale primarilor. Anuntul lui Ludovic Orban

politica

Prim-ministrul Ludovic Orban a apreciat luni ca nu este corect ca primarii sa beneficieze de pensii speciale, pana la pronuntarea deciziei Curtii Constitutionale privind Codul administrativ.

Potrivit Codului Administrativ, adoptat prin OUG de Guvernul Dancila, incepand cu 1 ianuarie 2020, primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de Consilii Judetene beneficiaza de pensii speciale. Ei pot depune cererile pana la finalul lunii martie, urmand ca prima pensie speciala sa o primeasca in ianuarie 2021. Codul Administrativ a fost atacat in august la Curtea Constitutionala de Avocatul Poporului, iar primul termen a fost stabilit pentru 21 ianuarie anul viitor.

„Ordonanta de urgenta privind Codul administrativ, care a instituit indemnizatiile pentru primari si viceprimari, este supusa controlului constitutional. Avocatul Poporului a atacat-o la Curtea Constitutionala in integralitatea ei si este supusa controlului constitutional. Din punctul meu de vedere, pana la exercitarea controlului constitutional, aceste forme nu pot fi platite, pentru ca daca se pronunta Curtea Constitutionala si spune ca e neconstitutionala ordonanta de urgenta, inseamna ca trebuie sa dea banii in inapoi. E inclusiv in interesul lor sa nu beneficieze. Trebuie asteptat pana la pronuntarea Curtii Constitutionale, in urma sesizarii Avocatului Poporului”, a spus Ludovic Orban, la TVR 1, citat de Agerpres.

Prim-ministrul a apreciat ca nu este corect demersul USR, care a atentionat, luni, pe pagina sa de Facebook, ca de la 1 ianuarie, primarii si sefii de consilii judetene, precum si adjunctii lor vor avea dreptul sa ceara pensie speciala. De asemenea, USR a cerut Guvernului PNL sa dea OUG pentru eliminarea pensiilor speciale pentru alesii locali din Codul administrativ.

„Nu mi se pare corect ce face USR, pentru ca ei stiu ca am discutat subiectul si acesta e punctul meu de vedere care a fost exprimat in discutii. Si asta in conditiile in care, spre deosebire de USR, PNL are 1.100 de primari. Dar eu sunt un om corect, care intotdeauna la baza unei decizii tin cont de elemente de lege. La ora actuala ordonanta este supusa controlului constitutional si controlul constitutional a fost declansat. Pana la pronuntarea CCR, dupa parerea mea, nu este corect sa platesti aceste indemnizatii”, a spus Orban.

Potrivit fostului ministru social-democrat al Dezvoltarii, Daniel Suciu, instituirea indemnizatiei pentru limita de varsta in cazul primarilor ar urma sa aiba un impact bugetar de 100 – 150 de milioane de lei.

Conform Codului Administrativ, toate persoanele care, ulterior anului 1992, au detinut cel putin un mandat in functia de primar, viceprimar, presedinte sau vicepresedinte de Consiliu Judetean, au dreptul la o pensie speciala, calculata la nivelul a 0,4% din venitul lunar in plata, inmultit cu numarul de luni de mandat, dar nu mai mult de 144 de luni (12 ani – 3 mandate).

Ei au timp sa depuna cererile pentru a obtine pensia speciala pana la data de 31 martie 2020, situatiile centralizatoare urmand sa fie trimise Ministerului Finantelor pana la data de 31 mai 2020.

Pensia speciala a alesilor locali se cumuleaza cu orice tip de pensie stabilita in sistemul public de pensii sau in alt sistem de pensii neintegrat sistemului public si este supusa impozitului pe venit si contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Pentru a beneficia de acordarea indemnizatiei, alesii locali trebuie sa indeplineasca conditiile varstei standard de pensionare, ale varstei standard de pensionare reduse, asa cum sunt prevazute de legislatia privind sistemul de pensii publice sau cele prevazute de alte legi speciale.

De asemenea, se prevede ca primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene sa nu fi fost condamnati definitiv pentru comiterea, in calitatea respectiva, a unei infractiuni de coruptie, pentru a beneficia de indemnizatie.

Indemnizatia pentru limita de varsta se acorda incepand cu luna ianuarie a anului urmator depunerii solicitarii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: