Horia Georgescu a demisionat de la sefia ANI

news

Seful Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, a demisionat din functie, urmand ca cererea sa sa fie inregistrata marti la Cabinetul presedintelui Senatului, a anuntat avocatul acestuia, Cristian Ene.

„Horia Georgescu ne-a inmanat demisia domniei sale din calitatea de presedinte al Agentiei Nationale de Integritate, urmand ca in cursul zile de astazi sa continui procedura de inregistrare la Cabinetul presedintelui Senatului Romaniei. A fost o initiativa proprie. Ne-a si motivat-o: nu doreste in niciun fel sa aduca vreo pata asupra imaginii ANI. Chiar daca se considera nevinovat fata de acuzatiile aduse, vrea sa evite orice umbra asupra imaginii Agentiei Nationale de Integritate”, a declarat marti dimineata Cristian Ene, citat de Agerpres.

Avocatul a precizat ca a discutat luni seara timp de doua ore cu Horia Georgescu, aflat in arestul Politiei Capitalei, si a stabilit cu acesta strategia de aparare pentru propunerea de arestare formulata de DNA, care se va judeca marti la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Seful ANI, Horia Georgescu, a fost retinut luni de procurorii DNA pentru trei infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, fapte comise in calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din ANRP, prejudiciul in dosar ridicandu-se la 75 milioane euro.

Georgescu va fi prezentat marti la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Potrivit DNA, in ianuarie 2015, Guvernul Romaniei — Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a sesizat Directia Nationala Anticoruptie cu privire la faptul ca, in perioada 2008 — 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despagubiri conform Legii 247/ 2005 nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor.

„Concret, in perioada respectiva, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, din care facea parte si inculpatul Georgescu Horia, a aprobat rapoartele de evaluare, intocmite de expertii evaluatori, corespunzatoare unui numar de 3 dosare, cu nerespectarea Standardelor Internationale de Evaluare, a dispozitiilor Legii nr. 247/ 2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, in care imobilele pentru care se solicitau despagubiri fusesera supraevaluate. Valoarea totala la care au fost evaluate imobilele supuse despagubirii s-a ridicat, conform expertilor evaluatori, la suma de 129.709.168 euro, (467.448.907 lei)”, arata DNA.

Procurorii au constatat ca din analiza rapoartelor de evaluare in cazul celor trei dosare a rezultat ca evaluatorii desemnati nu au purtat o corespondenta cu bancile, notarii publici, birourile de carte funciara, agentiile imobiliare etc privind tranzactiile deja efectuate/ certe cu proprietati imobiliare similare.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: