politica

Iar e jale in PSD. Mark Gitenstein a devenit oficial ambasador al SUA la UE. AFP: „A luptat impotriva abuzurilor PSD”

Presedintele american Joe Biden l-a nominalizat pe Mark Gitenstein, un vechi colaborator, in postul de ambasador al Statelor Unite la Uniunea Europeana (UE), in contextul in care administratia sa incearca sa-si consolideze relatiile cu Cei 27, relateaza AFP, citata de news.ro.

In timpul presedintiei lui Barack Obama, Mark Gitenstein a fost ambasador intr-un stat membru UE – Romania, de unde provin unii dintre stramosii sai.

Mark Gitenstein a incercat sa lupte impotriva abuzurilor puterii romane de atunci si in favoarea privatizarii economiei tinerei democratii romane, precizeaza AFP.

Joe Biden s-a angajat sa consolideze relatiile cu aliatii Statelor Unite si a fost mereu un sustinator entuziast al UE, spre deosebire de predecesorul sau democrat Donald Trump, sceptic fata de institutiile internationale si care a aplaudat Brexitul.

Mark Gitenstein, avocat ca formare, a fost timp de 17 ani consilierul democrat al Comisiei Judiciare a Senatului, unde a devenit un apropiat al lui Joe Biden, care a fost presedintele acestei comisii.

El a lucrat cu viitorul presedinte intr-un moment-cheie al carierei sale, si anume respingerea de catre Senat a lui Robert Bork, un candidat ultraconservator la Curtea Suprema, despre care a scris ulterior o carte.

Nominalizarea este necesar sa fie confirmata in Senat, in care democratii detin controlul, dar in care republicanul Ted Cruz a intarziat confirmari ale unor nominalizari din cauza unor obiectii cu privire la pozitia lui Joe Biden fata de gazoductul Nord Stream 2 dintre Rusia si Germania.

Donald Trump l-a ales ca ambasador la UE pe Gordon Sondland, un bogat proprietar de hoteluri, si l-a dat afara din post dupa ce acesta a depus marturie in Congres in scandalul ucrainean, care a condus la prima inculpare (”impeachment”) a miliardarului republican.

PSD l-a atacat deseori violent pe Gitenstein in perioada in care acesta a fost ambasador in Romania. In 2012, el numit-o pe Monica Macovei „inima reformei sistemului judiciar”, starnind o replica furioasa a PSD.

„Ii sugeram respectuos domnului ambasador sa consulte si alte surse de informatii calificate, cum ar fi – in sfera societatii civile – organizatiile profesionale sau profesionisti de marca din domeniul justitiei, iar in zona politica sa extinda dialogul pentru a avea o imagine cuprinzatoare in acest domeniu, folositoare implementarii corecte a reformelor in sistemul judiciar romanesc”, transmitea PSD in 2012.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Autoritatile isi solicita documentele si studiile geotehnice legate de situatia din Slanic, Prahova. Termen: 48 de ore

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Prahova a cerut Consiliului Judetean Prahova, Primariei Slanic, Societatii…

18 ore ago

Lovituri cu drone si rachete ale Hezbollah, in nordul Israelului. Pro-iranienii lanseaza zilnic atacuri pentru a sustine Hamas

Miscarea libaneza pro-iraniana Hezbollah a anuntat ca a vizat sambata, 27 aprilie, doua pozitii militare…

18 ore ago

O vedeta irakiana de pe TikTok a fost impuscata in fata casei sale din Bagdad

Un barbat pe o motocicleta a impuscat mortal un influencer cunoscut sub numele de Om…

18 ore ago

Printul, complotistii si potentialul puci: In Germania incepe procesul extremistilor care planuiau o lovitura de stat

Una dintre cele mai mari actiuni in justitie din istoria Germaniei urmeaza sa inceapa luni…

18 ore ago

Un jurnalist al Forbes Rusia, arestat pentru difuzarea de „informatii false”. Acesta a scris despre civilii ucisi in Bucea

Un jurnalist al editiei ruse a revistei Forbes, Serghei Mingazov, a fost arestat sub acuzatii…

18 ore ago