Iar vor sari in aer navele Rusiei. UK trimite sisteme de rachete moderne antinave in Ucraina

externe

Regatul Unit va trimite 120 de vehicule blindate si noi sisteme de rachete antinava pentru a sustine Ucraina impotriva invaziei ruse, a anuntat Downing Street sambata, dupa intalnirea avuta la Kiev de presedintele ucrainean Volodimir Zelenski si premierul britanic Boris Johnson, transmit Reuters, AFP si dpa, citate de Agerpres.

Ajutorul se adauga celui format din echipamente militare de ultima generatie in valoare de 100 de milioane de lire sterline (130 de milioane de dolari) si anuntat vineri de Londra.

De asemenea, Regatul Unit va garanta un credit suplimentar in valoare de 500 de milioane de dolari de la Banca Mondiala pentru Ucraina. In plus, guvernul britanic va liberaliza tarifele asupra majoritatii importurilor din Ucraina si va oferi facilitati vamale.

”Gratie leadership-ului nezdruncinat al presedintelui Zelenski si eroismului invincibil si curajului poporului ucrainean, planurile monstruoase ale lui Putin sunt dejucate”, a declarat Boris Johnson dupa intrevederea cu Volodimir Zelenski.

Seful guvernului britanic a declarat ca Londra va furniza sprijin Ucrainei astfel incat aceasta sa nu mai fie niciodata invadata si a adus un omagiu armatei ucrainene pentru ceea ce el a numit ”cea mai mare fapta de arme din secolul 21”.

Johnson a precizat ca sanctiunile contra Rusiei vor fi inasprite. ”Impreuna cu partenerii nostri, vom spori presiunea economica si vom continua sa intensificam, de la saptamana la saptamana, sanctiunile contra Rusiei”, a promis el, precizand ca masurile vor include o renuntare la utilizarea hidrocarburilor ruse.

La randul sau, presedintele ucrainean a declarat ca ”alte tari trebuie sa urmeze exemplul” Regatului Unit cu privire la ajutorul militar pentru Kiev si la sanctiunile impotriva Rusiei.

”Alte state democratice occidentale trebuie sa urmeze exemplul Regatului Unit”, a spus Zelenski.

Boris Johnson este primul lider din G7 (principalele state industrializate din lume) care viziteaza Ucraina dupa inceperea invaziei ruse in aceasta tara, pe 24 februarie. Potrivit unui purtator de cuvant al Downing Street, deplasarea lui Johnson la Kiev este ”o dovada a solidaritatii cu poporul ucrainean”.

Mai mult despre: ,

Comentarii: