Iata de ce a fost mazilita Ana Birchall. Borfasii din PSD s-au revoltat de inasprirea conditiilor pentru eliberarea conditionata. Dancila modifica OUG-ul

politica

Premierul Viorica Dancila a anuntat, vineri, ca din Ordonanta de urgenta anuntata de Ana Birchall va ramane doar partea care se refera inasprirea pedepselor pentru crima, viol, pedofilie. Astfel, au fost eliminate prevederile referitoare la inasprirea conditiilor pentru eliberarea conditionata.

„Proiectul referitor la inasprirea pedepselor ramane doar partea care se refera la inasprirea pedepselor pentru crima, viol, pedofilie. Am spus ca voi face acest lucru si voi duce acest lucru pana la capat”, a declarat Viorica Dancila, la finalul Comitetului Executiv al PSD.

Ministrul Justitiei, Ana Birchall, a anuntat, joi, ca a initiat un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea unor acte normative prin care se propun pedepse mai mari pentru infractiuni contra persoanei si inasprirea conditiilor pentru eliberare conditionata.

Ce a deranjat foarte tare in PSD a fost inasprirea conditiilor de eliberare conditionata. Proiexctul lui Birchall prevedea ca vor trebui indeplinite cumulativ, in cazul in care cel condamnat sa fie eliberat din puscarie mai devreme.

Totodata, pentru toate cazurile de eliberare conditionata nu se poate dispune aceasta masura „daca pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea savarsita, sau in cazul pluralitatii de infractiuni, pentru una din infractiunile savarsite, este de 10 ani sau mai mare, decat dupa executarea efectiva a cinci sesimi din durata pedepsei.”

Iata prevederile din OUG care i-au adus mazilirea lui Birchall:

  • Instanta poate dispune eliberarea conditionata doar daca sunt indeplinite cumulativ anumite conditii. Pana acum, nu era nevoie de cumularea conditiilor
  • A crescut de la 60 la 65 de ani varsta de la care instanta poate dispune eliberarea conditionata
  • Pentru a fi eliberat conditionat, condamntii pe viata trebuie sa fi executat minim 25 de ani, fata de 20 ani pe regula veche

Mai mult despre: ,

Comentarii: