Importanta victorie simbolica a Ucrainei, a recucerit Bilohorivka. Rusia pierde controlul total al regiunii Luhansk – Video

externe

Ucraina a recucerit un sat din apropierea orasului Lisiciansk, in estul tarii, intr-o victorie mica, dar simbolica, care inseamna ca Rusia nu mai detine controlul total asupra regiunii Luhansk, unul dintre principalele obiective de razboi ale lui Vladimir Putin, informeaza The Guardian.

Guvernatorul din Luhansk, Serhii Haidai, a declarat ca fortele armate ucrainene detin „controlul complet” asupra Bilohorivka. „Este o suburbie a orasului Lisiciansk. In curand ii vom matura pe acesti nemernici de acolo”, a declarat el. „Pas cu pas, centimetru cu centimetru, vom elibera intregul nostru pamant de invadatori”.

Imagini video distribuite pe Telegram au aratat soldati ucraineni patruland pe jos pe o strada ruinata. Fortele rusesti au ocupat intreaga provincie Luhansk in ultimele doua luni si jumatate. Dupa o batalie lunga si crancena, statul major ucrainean a decis sa se retraga in iulie din orasele Sievierdonetsk si Lisiciansk.

In ultimele 12 zile, regimentele ucrainene din nord-est au organizat o contraofensiva uluitoare, eliberand peste 300 de asezari din regiunea Harkov si fortand unitatile rusesti sa fuga in dezordine. Zona recucerita are jumatate din suprafata Tarii Galilor si se intinde pana la granita cu Rusia.

Luni au existat rapoarte neconfirmate potrivit carora trupele ucrainene ar fi avansat in Lisiciansk. In prezent, sunt putine sanse ca Moscova sa poata prelua controlul asupra intregului Donbas, care include regiunile Donetk si Luhansk. In martie, Putin a declarat ca acesta este obiectivul „operatiunii sale militare speciale” in Ucraina, dupa incercarea sa esuata de a cuceri capitala Kiev.

In weekend, trupele rusesti au bombardat orasul Kupiansk de pe noi pozitii defensive construite in graba la est de raul Oskil. Sute de oameni au fost evacuati. Ucraina a declarat ca a preluat vineri controlul asupra intregului oras, trecand cu vehicule amfibii pe un pod de pontoane pe malul stang al raului.

Citeste si: O noua victorie strategica a Ucrainei: „Fortele Armate ale Ucrainei au trecut raul Oskil. De ieri, Ucraina controleaza si malul stang”

Oficialii ucraineni au declarat ca 200 de soldati rusi au murit intr-un atac duminica, cand o racheta a lovit un fost adapost de autobuze in care se aflau acestia, in orasul Svatove, aflat pe linia frontului.

Potrivit Institutului pentru Studiul Razboiului, Rusia nu a reusit sa trimita intariri. Ea se afla acum sub presiune si este vulnerabila la o noua contraofensiva, a declarat organizatia.

Guvernatorul Haidai a informat ca liderii autoproclamatei Republici Populare Luhansk au inceput sa intre in panica. Au existat numeroase rapoarte despre echipe de rapitori care au retinut oameni pe strada si i-au recrutat cu forta in armata. Comunicatiile mobile si internetul au fost bruiate, pentru a-i impiedica pe oameni sa afle despre esecurile militare ale Moscovei, a afirmat el.

Mai mult despre:

Comentarii: