Importurile de cereale din Ucraina. Comisia Europeana anunta masuri pentru Romania, Polonia, Ungaria, Slovacia si Bulgaria

news

comisia europeana, uniunea europeana

Comisia Europeana a anuntat, vineri seara, ca Polonia, Ungaria, Slovacia si Bulgaria vor renunta la masurile unilaterale pe care le-au luat din cauza importurilor de cereale din Ucraina, urmand sa vina imediat cu masuri comune pentru toate cele cinci state, inclusiv pentru Romania, a declarat pentru Agerpres ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.

„Comisia Europeana a anuntat ca cele patru tari renunta la masurile unilaterale pe care le-au luat, dar si ca va veni imediat cu masuri comune pentru cele cinci state, interzicand importul, asa cum am propus, pentru patru produse, respectiv pentru grau, porumb, floarea-soarelui si rapita. Importurile vor fi suspendate pana la data de 5 iunie, urmand a se analiza ulterior prelungirea acestei decizii, in functie de situatie”, a subliniat Petre Daea.

Nu in ultimul rand, Comisia va mai aloca 100 de milioane de euro, pentru sprijinirea tarilor celor mai afectate de importurile de cereale din Ucraina.

In urma cu doua zile, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat ca in cadrul Consiliului AgriFish de la Luxemburg s-a decis ca Romania sa fie protejata prin decizia Comisiei Europene de interzicere a importurilor de grau, porumb, rapita si floarea soarelui din Ucraina, urmand sa primeasca suma cuvenita pentru a fi acordata fermierilor afectati.

De asemenea, seful MADR a sustinut ca Romania nu va primi cea mai mica suma din fondurile de 100 de milioane de euro, pentru ca formula de calcul „s-a schimbat in bine”.

Primele fonduri, de 56,3 milioane de euro, au fost alocate recent de Comisia Europeana pentru compensarea pierderilor economice datorate cresterii importurilor de cereale si oleaginoase venite din Ucraina si limitarea impactului dezechilibrelor pietei, Romaniei revenindu-i insa cea mai mica suma, respectiv 10,05 milioane de euro.

Fondurile extrem de mici alocate Romaniei au adus nemultumiri in randul fermierilor romani care au solicitat un mecanism real de sprijin pentru agricultori, in urma tranzitului cerealelor din Ucraina, care le-a adus pagube de sute de milioane de euro.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: