In 2023, partidele din Romania au cheltuit 120 de milioane de lei pentru propaganda. Cele mai mari sume au fost alocate de PSD

politica

Anul 2023 a inregistrat noi recorduri cu privire la finantarea partidelor politice din Romania, care au primit in total 227 de milioane de lei subventii de la stat. Aproape 50% din bani au fost cheltuiti pentru presa si propaganda, arata ultimul raport al Expert Forum, care a realizat si o platforma online dedicata acestui subiect.

„Sase partide au primit 227 de milioane de lei si au cheltuit 252 de milioane. Pentru prima data in ultimii ani, valoarea totala a cheltuielilor o depaseste – chiar vizibil – pe cea a veniturilor. Bugetul pe anul 2024 a adus alocari si mai mari, in valoare de 314 milioane de lei, pe care partidele le vor putea folosi pentru cheltuieli legate de functionare si promovare, dar si pentru campaniile electorale. Conform legislatiei actuale, nu exista nicio limita privind sumele care pot fi cheltuite pentru campanii raportat la subventiile primite – cu alte cuvinte, se pot finanta campaniile integral din bugetul de stat. Desi EFOR a protestat impotriva acestei cresteri si a cerut partidelor politice sa reduca alocatiile pentru subventii, bugetul a fost aprobat sub acest format”, se arata in comunicatul transmis de Expert Forum.

„In contextul discutiei despre comasarea alegerilor, infuzia de bani publici nu face decat sa favorizeze partidele mari si mai mult. In cazul comasarii alegerilor europarlamentare cu cele locale – si, deci, a unor campanii suprapuse – partidele mari care beneficiaza de subventii vor avea un avantaj major in defavoarea celor care vor desfasura campanii la nivel local sau regional. Aceasta, in conditiile in care, la locale si la parlamentare, finantarea se face de obicei majoritar de catre candidati si mai putin de partid, care la alegerile recente nu a adus bani decat in completarea contributiilor aduse de candidati. Mai mult, desfasurarea celor doua campanii in paralel nu va face decat sa creeze confuzie cu privire la modul in care se cheltuie banii si ce se cheltuie pentru una sau cealalta dintre alegeri”, mai adauga Expert Forum.

AEP a virat catre sase partide suma de 227 de milioane de lei: PSD 88 mil, PNL 74 mil, PMP 2,5 mil, USR 40 mil, AUR 17 mil, Pro Romania 3,3 mil lei. Partidele au cheltuit mai mult decat au primit, adica 252 mil (111%), folosind si resurse economisite din anii trecuti. PSD si PNL sunt singurele care s-au mentinut in limite, insa au primit, pe de parte, si cei mai multi bani. AUR a cheltuit cel mai mult raportat la cat a primit, adica 222%. Este cea mai mare valoare a cheltuielilor de pana acum, iar sumele crescande reprezinta si un indicator care poate arata ca se pregatesc pentru alegerile din 2024. Per ansamblu, se observa o crestere a cheltuielilor de promovare, consultanta si pentru organizarea de activitati cu potentialii alegatori.

Cheltuielile pentru presa si propaganda au ajuns la un nou record, adica 120 de milioane de lei, dupa ce in 2022 partidele politice au cheltuit 100 de milioane de lei, iar in 2021 aproape jumatate, adica 60 de mil. lei. Pe langa categoria presa si propaganda, partidele au inregistrat cheltuieli si pentru productia si difuzarea de spoturi publicitare. Cele mai vizibile sunt la AUR – 1,4 milioane de lei si la PMP – 965 mii lei.

Cheltuielile pentru sondaje au ajuns la 19 milioane de lei, crescand cu aproape 5 milioane din luna octombrie si dublandu-se fata de 2022. Acesta fapt poate arata interesul partidelor pentru anul electoral 2024. In spatiul public au aparut numeroase sondaje de opinie, comandate atat de partide, cat si de catre anumite publicatii. Abundenta de sondaje, fiind numeroase cele legate de candidatii la presedintie (penultimele alegeri), arata ca acestea pot fi folosite mai degraba ca instrumente de promovare electoral. Partidele au cheltuit cel mai mult in lunile octombrie (25% din total) si in decembrie (11% din total).

La consultanta politica, cele mai mari sume au fost alocate de catre PSD (6,5 mil. lei) si PNL (8,8 mil. lei). Sumele sunt, in general, distribuite uniform pe tot parcursului anului. La fel si la USR, care a platit 2,1 mil. lei pentru consultanta. AUR nu a dat decat 118 mii lei.

Pe langa acestea mai trebuie mentionat faptul ca sume mai mari au fost alocate de catre Pro Romania, care a platit 5,7 milioane de lei pentru cheltuieli cu onorariile avocatilor, executorilor si expertilor (banii s-au transferat catre un executor judecatoresc), iar USR a dat 1,2 milioane de lei pentru onorarii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: