In birourile grupului Wagner din Sankt Petersburg au fost descoperite dovezi ale unui atac de tip „fake news” impotriva Lituaniei

externe

Documentele gasite in timpul perchezitiilor la sediul grupului Wagner din Sankt Petersburg atesta implicarea grupului intr-un atac fake-news impotriva Lituaniei, scrie publicatia ucraineana Adevarul European care citeaza Departamentul Securitatii de Stat (DGD) din Lituania.

In timpul perchezitiilor au fost descoperite mai multe pasapoarte ale liderului Evgheni Prigojin, unul dintre acestea fiind folosit pentru a organiza un atac informational asupra Lituaniei in 2020.

La inceputul anului 2020, o aeronava Hawker 800 apartinand lui Prigojin a aterizat pe aeroportul din Vilnius. In acelasi timp, un barbat cu un pasaport rusesc emis pe numele lui Prigojin, cu trasaturi faciale similare, a sosit in Lituania cu un zbor dus-intors. Se presupune ca era dublura lui Prigojin.

Data nasterii din pasaportul dublurii lui Prigojin era aceeasi cu cea a proprietarului grupului Wagner – 1 iunie 1961.

De la aeroport, a mers la cladirea Ministerului Comunicatiilor si Transporturilor, a facut o fotografie si, dupa ce s-a intors la aeroport, a luat un zbor regulat inapoi in Rusia, petrecand doar cinci ore si jumatate pe teritoriul Lituaniei.

La 26 februarie 2020, dublura lui Prigojin a ajuns in Lituania pentru a doua oara cu un zbor regulat. Acesta a facut o fotografie in fata Parlamentului, a Muzeului National Lituanian si a Palatului Marelui Duce si a luat un tren spre Belarus pe 27 februarie, desi avea un bilet de avion pentru aceeasi zi.

Departamentul Securitatii a atras atentia ca tabloidul rus sobesednik.ru a publicat afirmatii neadevarate conform carora Prigojin ar fi venit de doua ori in Lituania si ar fi discutat proiecte de tehnologie a informatiei cu un reprezentant de rang inalt al Ministerului lituanian al Comunicatiilor si ar fi vizitat Dieta. Pentru a spori impresia, articolele au fost ilustrate cu fotografii ale dublurii lui Prigojin in apropierea institutiilor de stat lituaniene.

Alte portaluri de internet rusesti au relatat, de asemenea, despre presupusele vizite ale lui Prigojin la Vilnius.

„In pofida eforturilor autorilor, potrivit DGD, atacul informational nu a avut succes, informatiile false au fost publicate doar de publicatii rusesti tabloide de mici dimensiuni, nu a avut rezonanta nici in Lituania, nici in alte tari NATO si UE”, se arata in mesaj.

Potrivit serviciilor de informatii lituaniene, documentul gasit in sediul lui Wagner confirma faptul ca acest atac fake-news a fost realizat de structuri controlate de Prigojin. De asemenea, nu este exclus ca atacul sa fi fost realizat in comun cu serviciile speciale ale Federatiei Ruse.

DGD sustine ca monitorizeaza si evalueaza posibilele schimbari in situatia de securitate din regiune, legate de posibila mutare a mercenarilor lui Prigojin si Wagner in tara vecina Belarus.

Ministrii de externe din cele doua state baltice au cerut marti NATO sa consolideze frontierele estice, ca raspuns la desfasurarea de avioane de lupta ale companiei militare private Wagner in Belarus.

Belarus se invecineaza cu trei tari membre NATO – Letonia, Lituania si Polonia. Presedintele acesteia din urma, Andrzej Duda, a declarat ca relocarea grupului Wagner in Belarus este un semnal foarte negativ pentru tara sa .

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: