In Bulgaria s-a deschis prima Academie pentru Ciobani din lume, care-si propune sa pastreze traditiile pastorale stravechi

externe

cioban, Vaslui, agresiune sexuala, minora, munca in folosul comunitatii, biserica

Prima Academie pentru ciobani din lume, Po Todorovi Koshari, si-a deschis portile in apropiere de satul Vlahi (sud-vestul Bulgariei), au anuntat organizatorii. Academia intentioneaza sa reuneasca oameni care doresc sa devina pastori, sa restabileasca practicile traditionale uitate si sa prezerve rase autohtone de animale, informeaza AGERPRES.

Fiecare dintre cele patru sezoane de pregatire la academie prevede o introducere in istoria raselor autohtone din Bulgaria, construirea tarcurilor, pasunatul si mulsul animalelor, curatarea pasunilor si invatarea practicilor traditionale de crestere a animalelor.

Peste 20 de viitori ciobani si opt copii participa la primul sezon de pregatire si se implica activ in cresterea unei turme mixte de doua rase autohtone – oaia Karakachan si capra de munte cu par lung.

Initiatorii Academiei intentioneaza, de asemenea, sa stabileasca o practica de prezervare a raselor autohtone, pe care le descriu drept un tezaur national viu. Reprezentantii actuali ai acestor rase poarta trasaturile predecesorilor lor salbatici, pastrand in mod natural calitatile si caracteristicile cele mai valoroase ale acestora. Dupa cum au dovedit, ele nu doar ca supravietuiesc in conditii dificile, ci si ofera hrana valoroasa oamenilor.

Rasele locale traditionale de animale domestice fac parte din biodiversitate si dintr-un fond genetic local valoros, au subliniat organizatorii Academiei.

Rasele autohtone de animale din Bulgaria sunt in prezent rare si dispar din tara, fiind din ce in ce mai putini fermieri care le cresc. Oaia Karakachan, care a fost crescuta in Bulgaria inca de pe vremea tracilor, este rezistenta la conditii climatice dure, la boli si la infectii si are o imunitate puternica. Alaturi de capra de munte cu par lung, ea joaca un rol important in mentinerea echilibrului ecosistemelor din regiunile muntoase ale tarii.

Cu toate acestea, rasele autohtone din Bulgaria sunt rare si dispar, din ce in ce mai putini fermieri crescandu-le. Printre acestia se numara si Sider Sedefchev, a carui familie creste de peste 20 de ani rase bulgare rare de oi, capre, cai si caini in Vlahi. El are circa 500 de oi Karakachan si 70 de capre Kalofer cu par lung.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: