In Cehia autoritatile au deschis o ancheta privind activitatea grupului financiar austriac Raiffeisen Bank

externe

Raiffeisen, Rusia, angajari, plecare

Centrul National pentru Combaterea Terorismului, Extremismului si Infractionalitatii Cibernetice din Republica Ceha a lansat o ancheta impotriva grupului financiar austriac Raiffeisen Bank International din cauza activitatii filialei sale din Rusia, relateaza presa ceha.

O plangere impotriva Raiffeisen Bank International a fost depusa de catre activistii Asociatiei Cehe pentru Drepturile Cetatenilor si Antreprenorilor. Ei cred ca prin continuarea activitatilor financiare in Federatia Rusa grupul austriac sponsorizeaza de fapt agresiunea rusa in Ucraina.

Pe langa apelul la autoritatile cehe, activistii pentru drepturile omului au solicitat anchetarea activitatilor filialelor ruse ale Raiffeisen Bank din UE.

Centrul National pentru Combaterea Terorismului, Extremismului si Crimei cibernetice a confirmat afirmatiile activistilor pentru drepturile omului. Potrivit reprezentantului centrului, Ondrej Moravcik, ancheta este deja in derulare. Intre timp, si un grup de clienti ai filialei cehe a Raiffeisenbank a creat o petitie prin care cere ca aceasta institutie financiara sa paraseasca piata rusa.

Initiatorul acestui apel, Ladislav Pelzl, a explicat ca Raiffeisenbank realizeaza venituri mari in Rusia, dar plateste din ele impozit pe venit, care este folosit de autoritatile de la Moscova pentru finantarea agresiunii impotriva Ucrainei. „Ideea de a plati cu cardul de plata oferit de acest veritabil furnizor de echipamente militare pentru armata rusa este insuportabila pentru noi”, a subliniat el.

Dupa inceperea unei invazii pe scara larga a armatei ruse in Ucraina, Raiffeisen Bank International a anuntat ca intentioneaza sa paraseasca piata rusa. In acelasi timp, au fost luate in considerare doua optiuni: vanzarea activelor rusesti sau separarea lor de grupul principal. Ulterior a devenit cunoscut faptul ca grupul financiar austriac a planificat separarea activelor pentru sfarsitul anului 2023. In 2022, Raiffeisen Bank a realizat un profit de circa 3,8 miliarde de euro, cu circa 2 miliarde de euro primite de grup din Rusia. Deponentii rusi au plasat peste 20 de miliarde de euro in banca in cursul anului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: