In doua saptamani, politia din Serbia a retinut peste 4.500 de migranti si a confiscat mai multe arme si munitii

externe

Austria, reuniune, spatiul Schengen, migranti, Croatia, Romania, ipocrizie

Politia sarba a retinut mii de migranti in ultimele doua saptamani in care a efectuat raiduri zilnice in zonele de nord si de est ale tarii, ca parte a unei operatiuni la nivel national lansata dupa un schimb de focuri in care trei migranti au murit, potrivit Reuters.

Intr-o declaratie de miercuri, Ministerul sarb de Interne a declarat ca din 27 octombrie au retinut aproximativ 4.500 de migranti in municipalitatile Subotica, Sombor si Kikinda, langa granita cu Ungaria in nord si in apropiere de orasul Pirot in sud-est, langa granita cu Bulgaria si i-a transferat in tabere controlate de guvern.

Se spune ca opt traficanti si 119 pmigranti au fost arestati sub acuzatii de trafic de persoane si detinere ilegala de arme si droguri.  Politia a confiscat cinci pusti de asalt, cinci pistoale, peste 1.500 de cartuse de diferite calibre, sute de pasapoarte straine si a perchezitionat peste 81.000 de masini si peste 300 de case.

„Ministerul Afacerilor Interne va persevera pana cand problema migratiei neregulate va fi rezolvata si lantul traficulu de persoane va fi intrerupt”, se arata in comunicat.

Ministerul nu a spus de unde au venit migrantii, dar cei mai multi dintre cei care folosesc ruta balcanica in UE sunt de obicei din Orientul Mijlociu, Afganistan, Pakistan si Africa de Nord. Traseul trece prin Turcia, Bulgaria, Macedonia de Nord si Serbia.

Multi migranti trec granitele cu ajutorul unor retele elaborate de traficanti care sunt uneori inarmati, iar schimburile de focuri intre gruparile criminale sunt frecvente.

Luna trecuta, trei migranti au murit intr-un schimb de focuri langa granita Serbiei cu Ungaria, o ruta din ce in ce mai folosita de traficantii de persoane pentru a intra in Uniunea Europeana.

„Acestea sunt bande organizate care nu sunt alcatuite doar din membri criminali ai populatiei migrante, ci si din cetatenii nostri. Ei duc oameni peste granite si iau bani multi”, a declarat Rados Djurovic, directorul Centrului pentru Protectie si Asistenta pentru Solicitantii de azil.

Serbia, candidata la aderarea la Uniunea Europeana, are patrule comune de frontiera cu membrii UE, Ungaria si Austria. Belgradul s-a angajat sa-si alinieze politicile in materie de vize cu cele ale UE pentru a ajuta la stoparea fluxului de migranti ilegali catre vest.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: