In Iran, parlamentul a adoptat un Proiect de lege privind hijabul: Femeile risca 10 ani de inchisoare daca se imbraca „nepotrivit”

externe

Parlamentul iranian a adoptat un proiect de lege controversat care ar creste pedeapsa cu inchisoarea si amenzile pentru femeile si fetele care incalca codul vestimentar strict impus, potrivit BBC.

Cele imbracate „nepotrivit” risca pana la 10 ani de inchisoare conform legii, pentru care a fost convenit si un „proces” de trei ani.

Pentru a deveni lege, proiectul trebuie aprobat de Consiliul Gardienilor.

Miscarea vine la un an dupa izbucnirea protestelor in urma mortii in custodia politiei moralitatii a tinerei Mahsa Amini, care a fost retinut pentru ca ar fi purtat hijabul „incorect”.

Tot mai multe femei si fete au incetat sa-si mai acopere parul in public, pe masura ce tulburarile s-au domolit, in ciuda revenirii in strada a politiei moralitatii si a instalarii camerelor de supraveghere.

In conformitate cu legea iraniana, care se bazeaza pe interpretarea legii Sharia, femeile si fetele trecute de pubertate trebuie sa-si acopere parul cu un hijab si sa poarte haine lungi si largi pentru a-si ascunde silueta.

In prezent, cele care nu se conformeaza risca o pedeapsa cu inchisoarea intre 10 zile si doua luni sau o amenda intre 5.000 si 500.000 de riali.

Miercuri parlamentul a votat, cu 152 de voturi pentru si 34 impotriva, adoptarea „Legii pentru hijab si castitate”, care spune ca persoanele care sunt prinse imbracate „nepotrivit” in locuri publice vor fi supuse unei pedepse de „gradul al patrulea”.

Potrivit codului penal, asta inseamna o pedeapsa cu inchisoare intre cinci si 10 ani si o amenda intre 180 si 360 de milioane de riali (4.000 -8.000 euro).

Proiectul de lege propune, de asemenea, amenzi pentru cei care „promoveaza nuditatea” sau „isi bat joc de hijab” in mass-media si pe retelele de socializare, precum si pentru proprietarii de vehicule in care o femeie – sofer sau pasager – nu poarta hijab sau imbracaminte adecvata.

Orice persoana care promoveaza incalcarea codului vestimentar „intr-o maniera organizata” sau „in cooperare cu guverne, mass-media, grupuri sau organizatii straine sau ostile” ar putea fi, de asemenea, pedepsita cu inchisoare intre cinci si 10 ani.

Proiectul de lege va fi trimis acum spre aprobare catre Consiliul Gardienilor, un corp conservator de clerici si juristi. Ei au puterea de a respinge proiectul de lege daca il considera incompatibil cu constitutia si Sharia.

La inceputul acestei luni, opt experti independenti ai ONU in drepturile omului au avertizat ca proiectul de lege „ar putea fi descris ca o forma de apartheid de gen, deoarece autoritatile par sa guverneze prin discriminare sistemica cu intentia de a aduce femeile si fetele in supunere totala”.

„Proiectul de lege impune pedepse severe femeilor si fetelor pentru nerespectare, ceea ce poate duce la aplicarea violenta a acestuia”, au spus expertii.

„Proiectul de lege incalca, de asemenea, drepturile fundamentale, inclusiv dreptul de a participa la viata culturala, interzicerea discriminarii de gen, libertatea de opinie si exprimare, dreptul la proteste pasnice si dreptul de acces la servicii sociale, educationale si de sanatate si libertate de miscare”, au mai adaugat acestia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: