In noua harta, China are pretentii asupra Marii Chinei de Sud. Filipine, Taiwan si Malaysia inainteaza proteste diplomatice

externe

Filipine, Malaysia, Taiwan si Vietnam au respins ca lipsita de temei o harta publicata de China care denota pretentiile sale de suveranitate inclusiv in Marea Chinei de Sud si despre care Beijingul a spus joi ca ar trebui privita rational si obiectiv, transmite Reuters.

Luni, China a lansat harta faimoasei linii in forma de U care acopera aproximativ 90% din Marea Chinei de Sud, o sursa de nenumarate dispute intr-una dintre cele mai contestate cai navigabile din lume, unde se efectueaza schimburi comerciale de peste 3 trilioane de dolari in fiecare an.

Filipine a cerut, joi, Chinei, „sa actioneze in mod responsabil si sa isi respecte obligatiile” conform dreptului international si a unei hotarari arbitrale din 2016 care declarase ca linia nu are temei juridic.

Malaysia a declarat ca a inaintat un protest diplomatic.

China spune ca linia se bazeaza pe hartile sale istorice.

Linia in forma de U a Chinei se intinde pana la 1.500 km sud de insula Hainan si intra in zonele economice exclusive (ZEE) ale Vietnamului, Filipinelor, Malaysiei, Bruneiului si Indoneziei.

„Aceasta ultima incercare de a legitima pretinsa suveranitate si jurisdictie a Chinei asupra zonelor maritime filipineze nu are nicio baza in temeiul dreptului international”, a declarat Ministerul filipinez de Externe.

Omologul sau din Malaysia a declarat ca noua harta nu detine nicio autoritate asupra tarii, care „de asemenea, considera situatia Marii Chinei de Sud drept „o chestiune complexa si sensibila”.

Harta era diferita de o versiune mai restransa prezentata de China Natiunilor Unite in 2009 a Marii Chinei de Sud, care includea asa-numita „linie cu noua liniute”.

Cea mai recenta harta prezinta zone geografice mai extinse si o linie cu 10 liniute care includea Taiwanul guvernat democratic, similar cu o harta a Chinei din 1948. China a mai publicat o harta cu a zecea liniuta in 2013.

Intrebat despre aceasta harta, purtatorul de cuvant al Ministerului taiwanez de Externe, Jeff Liu, a spus ca Taiwanul „nu face parte din Republica Populara Chineza”.

„Indiferent de modul in care guvernul chinez isi rasuceste pozitia cu privire la suveranitatea Taiwanului, nu poate schimba adevarul obiectiv al existentei tarii noastre”, a spus el intr-o conferinta de presa.

China are in prezent o „saptamana nationala de publicitate pentru constientizarea hartilor”, a informat marti postul de televiziune de stat China Central Television.

Intrebat de ce China a lansat cea mai recenta harta cu 10 liniute, si nu una cu noua liniute, purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a spus ca Beijingul nu a fost ambiguu cu privire la teritoriul sau.

„Pozitia Chinei cu privire la problema Marii Chinei de Sud a fost intotdeauna clara. Autoritatile competente din China actualizeaza si lanseaza in mod regulat diferite tipuri de harti standard in fiecare an. Speram ca partile relevante pot vedea acest lucru intr-o maniera obiectiva si rationala”, a spus el intr-un briefing regulat.

Joi, Ministerul de Externe din Vietnam a declarat ca afirmatiile Chinei bazate pe harta nu au nicio valoare si incalca legile vietnameze si internationale.

Vietnamul „respinge cu hotarare orice pretentii ale Chinei in Marea de Est, care se bazeaza pe linia intrerupta”, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, Pham Thu Hang.

Separat, Hang a spus ca autoritatile vietnameze incearca sa clarifice o afirmatie a pescarilor vietnamezi conform careia o nava chineza a atacat barca de pescuit cu un tun cu apa la inceputul acestei saptamani in Marea Chinei de Sud, ranind doi dintre ei.

„Vietnam se opune utilizarii fortei impotriva barcilor de pescuit vietnameze care opereaza de obicei pe mare”, a spus ea intr-o declaratie trimisa Reuters.

India a declarat marti ca a inaintat un protest Chinei privind o noua harta care revendica din teritoriul tarii, cea mai recenta tensiune dintre gigantii asiatici.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: