„In Romania era relaxat si fericit”. Cum si-a gasit regele Charles pacea in Transilvania – Agentia EFE

externe

De cand a fost acolo pentru prima data in urma cu doua decenii, printul Charles, acum rege al Marii Britanii, a vizitat in fiecare an regiunea romaneasca Transilvania, un teritoriu bucolic, presarat cu cladiri medievale, unde monarhul a gasit linistea pe care supusii sai i-au refuzat-o uneori, relateaza marti EFE intr-o corespondenta de la Bucuresti citata de Agerpres.

”Cand venea in Romania, isi lasa grijile la granita”, povesteste pentru EFE Aura Woodward, care s-a ocupat ani de zile de numeroasele proiecte de dezvoltare pe care fundatia mostenitorului de atunci al tronului britanic le-a pus pe picioare in Transilvania.

Eliberat de protocoalele stricte de securitate, de atentia obsesiva a tabloidelor britanice si de alte rigori la care era supus acasa, Charles a facut din Transilvania un refugiu care i-a permis sa socializeze cu oamenii obisnuiti, fara fastul asociat cu rangul sau.

”In Romania era relaxat si fericit; se plimba zeci de kilometri prin paduri si sate, vorbea cu oamenii si ii intreba despre familiile lor, despre viata lor, despre agricultura”, spune Woodward, care face aluzie la binecunoscuta pasiune a lui Charles al III-lea pentru mediul rural si natura.

Woodward isi aminteste cum a reactionat primul fiu al Elisabetei a II-a cand a auzit de nenorocirea unei femei din satul Sura, ale carei doua vaci fusesera omorate de un urs.

”Erau foarte importante pentru ea pentru ca ii dadeau lapte si primea subventii pentru ele, iar ea nu avea bani sa cumpere altele”, spune Woodward. Primul lucru pe care printul l-a facut la intoarcerea sa la Londra a fost sa comande cumpararea a doua vaci pentru Eva, cum o chema pe femeie.

Pe langa atentia mediatica si promovarea turistica venite odata cu vizitele sale constante, Charles a vrut sa contribuie la dezvoltarea Transilvaniei rurale cu o multitudine de proiecte de conservare a patrimoniului arhitectural al zonei.

La sfarsitul secolului al XX-lea, descendentii colonistilor sasi adusi aici in secolul al XII-lea de regii Ungariei pentru a opri invaziile mongole si otomane au emigrat in masa din Transilvania in Germania, lasand in urma sute de biserici fortificate si case medievale, aminteste EFE.

Prin finantare, dezvoltarea turismului si mobilizarea arhitectilor si a altor specialisti in conservare, Charles a contribuit la conservarea acestor cladiri, implicandu-se in acelasi timp in documentarea si conservarea florei salbatice, unica in Europa, din Transilvania.

Prin intermediul propriei fundatii si prin patronajul si colaborarea cu alte organizatii, monarhul britanic a lansat, de asemenea, initiative de sprijinire a fermierilor si crescatorilor de animale din regiune si a copiilor orfani din diferite zone ale Romaniei.

Centrul nevralgic al activitatii lui Charles al III-lea in Transilvania este satul medieval idilic Viscri, in sudul regiunii, unde s-au stabilit colonistii sasi si unde fundatia actualului monarh britanic a pregatit sute de mestesugari pentru a mentine in viata mestesugurile traditionale din zona.

Acolo, fiul cel mare al regretatei regine Elisabeta al II-lea a cumparat cu ani in urma o casa care a fost folosita ca pensiune si care a fost deschisa publicului ca exemplu de conservare a arhitecturii medievale sasesti si ca loc de desfasurare a unor expozitii si a altor evenimente legate de proiectele proprietarului sau in Transilvania.

Intre zidurile sale exterioare vopsite in culoarea albastra originala, casa l-a gazduit ani de zile pe actualul rege al Marii Britanii si turisti din intreaga lume, la fel de fascinati ca si el de magia acestui tinut din sud-estul Europei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: