Inaintea summitului G20 de la New Delhi, sute de mii de saraci au fost alungati din oras, intr-o incercare de a „cosmetiza” imaginea Indiei

externe

G20, New Delhi, saraci, evacuati, India

Strazile aglomerate din New Delhi au fost reasfaltate. Iluminatul stradal lumineaza trotuarele candva intunecate. Cladirile si zidurile orasului sunt pictate cu picturi murale luminoase si graffiti. Flori sunt proaspat plantate peste tot.

Multi dintre saracii orasului spun ca au fost pur si simplu alungati din oras, la fel ca si cainii vagabonzi si maimutele care au fost indepartate din unele cartiere, in timp ce capitala Indiei si-a schimbat infatisarea inainte de summitul din aceasta saptamana al Grupului celor 20 de natiuni.

Guvernul prim-ministrului Narendra Modi spera ca efortul elaborat de a face New Delhi sa straluceasca – un „proiect de infrumusetare” cu un pret de 120 de milioane de dolari – va ajuta la punerea in evidenta a abilitatilor culturale ale celei mai populate natiuni din lume si la consolidarea pozitiei sale pe scena mondiala.

Dar pentru multi vanzatori ambulanti si pentru saracii inghesuiti in baracile din New Delhi, transformarea a insemnat stramutarea si pierderea mijloacelor de trai, ridicand intrebari cu privire la politicile guvernului in ceea ce priveste combaterea saraciei. Intr-un oras cu peste 20 de milioane de locuitori, recensamantul din 2011 a indicat un numar de 47 000 de persoane fara adapost, insa activistii spun ca numarul real este de cel putin 150 000 de persoane.

Dar acum, inaintea summitului, sute de case si tarabe de pe marginea strazilor din New Delhi au fost demolate, provocand stramutarea a mii de persoane. Demolari similare au fost efectuate si in alte orase indiene, precum Mumbai si Kolkata, care vor gazdui diverse evenimente G20 inainte de summitul din acest weekend.

Summitul mondial de doua zile va avea loc in cladirea nou construita Bharat Mandapam, un centru expozitional aflat in centrul New Delhi, in apropiere de monumentul emblematic India Gate – si se asteapta ca zeci de lideri mondiali sa participe. Din G20 fac parte cele mai bogate 19 tari din lume, plus Uniunea Europeana. In prezent, India detine presedintia G20, care este asigurata prin rotatie anuala intre membrii sai.

In luna iulie, un raport realizat de Concerned Citizens Collective, un grup de activisti pentru drepturile omului, a constatat ca pregatirile pentru summitul G20 au dus la stramutarea a aproape 300.000 de persoane, in special din cartierele pe care liderii straini si diplomatii le vor vizita in timpul diferitelor reuniuni.

Autoritatile indiene au fost criticate si in trecut pentru ca au „defrisat” sau „ascuns” cartierele sarace inainte de evenimente majore. De pilda, in 2020 guvernul s-a grabit sa ridice un zid de caramida lung de jumatate de kilometru in statul Gujarat inaintea unei vizite a presedintelui american de atunci, Donald Trump, criticii afirmand ca zidul a fost construit pentru a bloca vederea unei zone de mahala locuite de mii de persoane. Demolari similare au fost efectuate si in timpul Jocurilor Commonwealth din 2010 de la New Delhi.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: