Inalt diplomat al Chinei cere incetarea ostilitatilor inaintea vizitei la Moscova

externe

Consilierul de stat Wang Yi, care urmeaza sa viziteze Rusia saptamana aceasta, la aniversarea unui an de la invazia sa in Ucraina, a cerut luni negocieri si pace de dragul lumii si in special al Europei, potrivit Reuters.

„Ne-am dori o solutie politica care sa ofere un cadru pasnic si durabil Europei”, a spus Wang in timpul unei opriri in Ungaria, care ar putea duce la noi investitii chineze de miliarde de euro in tara.
China considera Rusia un aliat, contrabalansand puterea globala a SUA si pana acum s-a abtinut sa condamne invazia Ucrainei din 24 februarie, indemnand in mod repetat la pace.

Intr-un videoclip pe Facebook in timpul unei intalniri cu ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto, Wang a spus ca lumea este afectata de dezordine si razboaie.

„Permiteti-mi sa repet ceea ce tocmai am auzit (de la dumneavoastra) si sa declar lumii ca Ungaria si China lucreaza cu placere impreuna cu alte tari iubitoare de pace pentru a opri ostilitatile actuale cat mai curand posibil”, a spus Wang.

In ciuda faptului ca este membru atat al NATO, cat si al Uniunii Europene, Ungaria a mentinut legaturi mai stranse cu Moscova decat alti membri ai acestor grupuri.

Premierul ungar Viktor Orban, un nationalist reales in 2022 pentru al patrulea mandat consecutiv, a reiterat sambata ca a fi membru NATO este „vital” pentru Ungaria, dar a spus ca guvernul sau nu va trimite arme Ucrainei si nici nu va rupe relatiile economice cu Moscova.

Orban, care a lucrat pentru a construi legaturi de afaceri mai stranse cu China, l-a gazduit pe Wang la o cina privata duminica, a informat agentia de stiri MTI.

Wang a reafirmat angajamentul Beijingului fata de legaturi economice mai stranse, inclusiv prin vasta Initiativa Belt and Road a Chinei.

CATL din China (300750.SZ) intentioneaza sa construiasca o fabrica de baterii de 7,3 miliarde de euro (7,8 miliarde de dolari) in Ungaria, cea mai mare din Europa de pana acum, in timp ce cel mai mare producator de baterii pentru vehicule electrice din lume se pregateste pentru a satisface cererea in crestere din partea producatorilor auto mondiali.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: