Inalt oficial ONU despre reunificarea Ciprului: „Acum ori niciodata”

externe

Eforturile de reunire a Ciprului se apropie de un moment decisiv, a declarat un inalt oficial al ONU, cerand liderilor de ambele parti sa dea dovada de curaj politic si a avertizat grupurile societatii civile: „Acum ori niciodata”, potrivit The Guardian.

In saptamana in care se implinesc 60 de ani de la sosirea fortei de mentinere a pacii ONU pe insula estica a Mediteranei, Colin Stewart, reprezentantul special al ONU in Cipru, a declarat ca timpul trece in defavoarea unei solutionari a disputei care dureaza de zeci de ani.

„Trebuie sa profitam de orice oportunitate avem, oricat de mica este. Nu stim daca va mai exista o oportunitate. Stiu cat de mult ati muncit cu totii si cat de obosit sunteti, dar este acum sau niciodata. Acesta este momentul sa depuneti toate eforturile pentru a ajunge la o solutie”, a spus el grupurilor locale ale societatii civile.

In ianuarie, Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a numit un diplomat columbian drept trimis personal al sau in Cipru, o miscare pe care Stewart a descris-o ca fiind o „oportunitate extraordinara”.

„Nu inseamna ca problema va fi rezolvata, dar inseamna ca acesta este un moment in care putem face ceva, daca vrem”, a spus el.

Insarcinata sa evalueze daca conditiile sunt propice pentru a relua negocierile, noul trimis, Maria Angela Holguin Cuellar, s-a intalnit in ianuarie cu Nikos Christodoulides, presedintele din sudul insulei, recunoscut international, si Ersin Tatar, liderul cipriot turc din nordul separatist al Ciprului.

Adresandu-se reporterilor, Holguin a spus ca spera ca experienta ei de a facilita un acord de pace istoric intre guvernul columbian si grupul de gherila Farc in 2016 ar putea ajuta la rezolvarea celei mai lungi dispute diplomatice din Occident.

„Am facut parte din acea echipa care a ajuns in sfarsit la un acord de pace” in Columbia, a spus Holguin, dupa discutiile cu Christodoulides. „Si cred ca pot colabora si pot face tot ce pot pentru un rezultat bun pentru Cipru”, a adaugat ea.

Infiintat initial pentru a preveni continuarea luptelor dintre cele doua comunitati dupa ostilitatile interetnice din 1964, mandatul fortei ONU de mentinere a pacii in Cipru (UNFICYP) a fost reinnoit continuu in aproape jumatate de secol de la lovitura de stat care a vizat unirea cu Grecia si care a determinat Turcia sa invadeze si sa ocupe treimea de nord a insulei. Auto-numita Republica Turca a Ciprului de Nord si-a declarat unilateral independenta in 1983, desi doar Ankara a recunoscut-o.

In absenta unei intelegeri politice, forta ONU de 1.017 militari si politisti a ramas pe insula, supraveghind liniile de incetare a focului si patruland o zona tampon care desparte Nicosia, ultima capitala divizata a Europei. Peste 150.000 de forte de mentinere a pacii din 43 de tari au servit in cadrul UNFICYP, ceea ce face ca aceasta sa fie una dintre cele mai longevive desfasurari ale ONU.

„Nu putem fi mandri de faptul ca suntem aici de 60 de ani. Scopul unei misiuni de mentinere a pacii este de a ajuta la rezolvarea problemei si apoi de a pleca. Cu siguranta nu am terminat”, a spus Stewart.

In ultimii ani, perspectiva pacii a devenit din ce in ce mai indepartata.

Sub liderul Ersin Tatar, un nationalist autoproclamat, cipriotii turci si-au intarit pozitia, excluzand un acord de pace care ar duce la reunificarea insulei ca o federatie bicomunala, bizonala.

In schimb, Tatar a adoptat o solutie cu doua state. Dupa intalnirea cu Holguin, liderul a reiterat ca reluarea negocierilor nu va avea loc decat daca suveranitatea cipriota turca va fi recunoscuta mai intai – o conditie care a fost respinsa ferm de comunitatea internationala.

Cipriotii greci, care, spre deosebire de cipriotii turci, au respins un plan de pace intermediat de ONU in 2004, cu putin timp inainte ca insula sa adere la Uniunea Europeana, spun ca nu vor accepta niciodata o solutie care oficializeaza impartirea.

Dar saptamana aceasta Stewart a insistat ca exista o cale daca toata lumea ar avea curajul politic si atitudinea castigatoare pentru a ajuta la indepartarea blocajului.

Ca o raza de lumina, au existat, a remarcat el, ciprioti greci care „imping” la reluarea discutiilor, in timp ce un moment de apropiere intre rivalii istorici Grecia si Turcia, a spus el, nu poate fi ignorat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: