Inca o femeie curajoasa. Premierul Estoniei cere apasat Occidentului sa nu faca „concesii” Rusiei: „Are o abordare in stil sovietic, constand in emiterea unor ultimatumuri”

externe

mandat de arestare, premier estonian, kaja Kallas, Rusia, Stalin

Tarile europene si SUA trebuie „sa fie foarte atente” si sa nu faca concesii in fata Rusiei, a declarat vineri intr-un interviu pentru AFP premierul estonian Kaja Kallas, apreciind ca doar Moscova poate dezamorsa tensiunile.

Kaja Kallas, a carei tara gazduieste un batalion multinational al NATO, a subliniat de asemenea ca ea face demersuri pentru intarirea prezentei Aliantei Nord-Atlantice in Estonia ca factor de descurajare.

Sefa guvernului estonian, fosta deputata in Parlamentul European si care a venit la putere in 2021, a apreciat ca Rusia, suspectata ca vrea sa invadeze Ucraina, practica o abordare in stil sovietic, constand in emiterea unor ultimatumuri cu speranta de a obtine concesii din partea tarilor occidentale.

„Trebuie sa fim extrem de atenti si sa nu facem niciun pas in directia Rusiei sau sa le oferim rusilor ceva ce nu aveau inainte”, a afirmat ea pentru AFP.

Rusia a desfasurat peste 100.000 de militari la frontiera cu Ucraina in ultimele saptamani, cerand in acelasi timp ca Ucrainei sa-i fie refuzata aderarea la Alianta Nord-Atlantica si o retragere a fortelor NATO din tari precum Estonia, care s-au alaturat Organizatiei dupa destramarea Uniunii Sovietice.

„Principala noastra preocupare este ca Rusia ar putea ataca Ucraina si cum aceasta va afecta situatia securitatii in general in Europa, in special in Europa de Est”, a mentionat premierul estonian.

„NATO si Rusia s-au asezat la masa (negocierilor) si discuta, dar singura care poate proceda la o dezescaladare este Rusia”, a insistat Kaja Kallas.

Estonia si-a anuntat intentia de a trimite „zeci” de rachete antitanc Javelin de fabricatie americana in Ucraina pentru a o ajuta sa se apere in caz de agresiune si a primit autorizatie din partea SUA pentru a o face.

Aceasta tara baltica, fosta republica sovietica, doreste de asemenea sa trimita in Ucraina obuziere care au apartinut initial Germaniei de Est. Dar pentru aceasta are nevoie de aprobarea Germaniei, care pana acum a refuzat-o.

Intrebata despre atitudinea Germaniei, perceputa uneori ca ambivalenta in criza legata de Ucraina, Kallas a raspuns:”Ii revine ei sa decida.Pentru noi este foarte important sa sustinem Ucraina in toate modurile posibile”.

NATO, a asigurat ea, are in general o „pozitie foarte unificata”, chiar daca aliatii „au idei si tactici diferite”.

Rusia considera ca agresiva prezenta militara a NATO in tarile baltice care se invecineaza cu ea, dar departe de a dori sa faca concesii, membrii Aliantei discuta despre „intarirea si nu despre o slabire” a pozitiilor lor, potrivit premierului estonian.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: